Bostadsbubblan

Ilska bland villaägare när vallöftet inte infrias

Publicerad 23 december 2022 kl 08.28

Ekonomi. Regeringen har efter kritik från bland annat Riksbanken beslutat att inte röra amorterings­kravet för bolån, trots tidigare löften om en generell paus för ekonomiskt pressade hushåll. Villaägarnas riksförbund är nu mycket besvikna på att vallöftet inte kommer att hållas, skriver Dagens Industri.

Dela artikeln

På torsdagen meddelade regeringen att amorteringskravet, som innebär att bolån över 50 procent av bostadens värde måste amorteras, tillsvidare kommer att förbli i sin nuvarande form.

Istället har regeringen gett Finansinspektionen (FI) i uppdrag att kartlägga möjligheten för enskilda att beviljas undantag från amorteringskravet. Uppdraget ska redovisas i juni 2023.

Amorteringskravet innebär att bolån över 50 procent av bostadens värde måste amorteras.

Finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) menar att det är bra att många amorterar på sina bolån, men att det är viktigt att den flexibilitet som finns i Finansinspektionens regelverk fungerar som tänkt.

– Det är bra att många amorterar på sina bolån, det är ett sätt att bygga motståndskraft mot oförutsedda händelser. Det är också centralt att inte försvåra för penningpolitiken i en miljö med mycket hög inflation, säger finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) i ett pressmeddelande.

– Men det är också viktigt att den flexibilitet som finns i Finansinspektionens regelverk verkligen fungerar som tänkt när den som har ett lån hör av sig till sin bank, annars kan situationen bli än mer betungande för hushåll som får svårt att klara höga kostnader denna vinter. Syftet med det här uppdraget är att få en tydligare bild av hur pass väl möjligheten till tillfälliga undantag fungerar i praktiken, säger Wykman.

Villaägarna är inte nöjda efter regeringens besked.

– Vi beklagar regeringens besked, säger Lena Södersten, förbundsjurist på Villaägarnas Riksförbund, till Dagens Industri.

Amorteringskravet infördes första gången 2016 och innebär att låntagare ska amortera 2 procent om belåningsgraden är över 70 procent och 1 procent om den är 50-70 procent.

2018 infördes ett skärpt amorteringskrav som innebär att låntagare ska amortera ytterligare 1 procent om lånet är 4,5 gånger högre än hushållets årliga bruttoinkomst.

Bankerna kan bevilja tillfälligt undantag från amorteringskravet efter en individuell bedömning. Villaägarnas Riksförbund har kritiserat att amorteringskravet inte är tillräckligt "flexibelt" för den som lånar och inte vill betala tillbaka.

Kritik har även riktats mot regeringen för att de inte infriade sitt vallöfte om en generell paus för amorteringskravet.

Längst gick Moderaterna, enligt DI, som skriver att partiet på sin hemsida fortfarande skriver att de kommer att pausa amorteringskravet för att lätta på "bördan" för bättre belånade hushåll.

Regeringen hävdar att amorteringskravet är viktigt för att bygga motståndskraft mot oförutsedda händelser och för att inte försvåra för penningpolitiken i en miljö med mycket hög inflation. Riksbanken har också kritiserat regeringens planer på att pausa amorteringskravet.


Har gett flera tusen vård. Hänvisar till "humanitära" skäl – möter skepsis.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Migrationsverket pausar asylbeslut och utvisningar till Syrien

Tar till extraordinär åtgärd. "Givet läget går det helt enkelt inte att bedöma skyddsskälen."0 

Ekonominyheter

"Praktiskt redskap för statlig toppstyrning." Larm om potentiella problem med "digitala centralbanksvalutor" i redan kontantfritt samhälle.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.