Invandraradvokater läckte polishemligheter till gängkriminella

Publicerad 3 februari 2021 kl 20.15

Lag & Rätt. En turkisk och en arabisk advokat anklagas av åklagare för att ha försett det kriminella Vårbynätverket med hemlig information från polisen, rapporterar Expressen. Bland annat ska advokaterna ha brutit mot ett yppandeförbud och hjälpt gängen att hitta vapen.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt Expressen handlar det om turken Ekrem Güngör, 41, och araben Amir Amdouni, 28, som båda är delägare i advokatfirman Devlet. På Advokatsamfundets hemsida erbjuder firman advokattjänster på kurdiska, turkiska, arabiska och flera andra språk som är vanliga bland kriminella.

"Ni hjälper oss – vi hjälper er" ska gängledaren för Vårbynätverket bland annat ha skrivit till duon enligt Expressens uppgifter.

Advokaterna ska bland annat ha använt Encrochat, en app för kriminella, för att läcka hemlig information från en häktningsförhandling, brutit mot en domstols yppandeförbud, hjälpt Vårbynätverket att lokalisera vapen och hjälpt gänget att undvika att ertappas av polis. Enligt Expressen kallar advokaterna en fiende till Vårbynätverket för ”horungen” och refererar till ett polistillslag som att de ”gjort horhus”.

Ekrem Güngör fick under 2018 och 2019 totalt 11 miljoner kronor i arvode av staten för uppdrag som offentlig försvarare. Amir Amdouni entledigades i höstas från ett försvararsuppdrag avseende mordet i Kungens kurva, vilket enligt Aftonbladet berodde på ”advokatetiska skäl”.

Inom den organiserade brottsligheten ska Güngör ha det interna smeknamnet "kungen" och Amdouni gå under namnet "prinsen", enligt Expressen.

Chefsåklagare Stefan Bergman har nu anmält de båda advokaterna till JK, som ska fatta beslut om eventuella vidare åtgärder.


Ekonominyheter

Rena magin? Bostadspriserna fortsätter stiga – på bred front

Svenska boprisfesten tycks trotsa ekonomins lagar.. "När man inte tror att priserna kan stiga mer så gör de det ändå."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Mer från Lag & Rätt

Förundersökning inledd mot Ebba Busch

KD-ledaren misstänks för grovt förtal.. Åklagare utreder inlägg hon gjort i sociala medier angående den infekterade husaffär hon är inblandad i.0 

Vetenskap

Forskare: Usel idé att plugga med musik i lurarna. Ny studie punkterar vanlig uppfattning.0 

Feminiseringen av högskolan tros förklara minskad produktivitet. Fokus på "mjuka värden" och vänsteraktivism ger nedslående resultat.0 

Kultur

Tempus-härvan: 7 av 10 prenumeranter fanns inte. Tvättade bidragspengar i moderbolaget.0 

"Timbuktu" ska översätta Gormans dikt till svenska. Efter PK-spektaklet i Nederländerna.0