Rasuppropet på SR
Palmira Koukkari Mbenga på P3 Nyheter är en av initiativtagarna till rasregistret.

Invandrarjournalister på Sveriges radio kräver rasinventering

Publicerad 25 september 2020 kl 13.23

Media. Ett flertal invandrare som jobbar på Sveriges Radio kräver i ett upprop att ett rasregister över de anställda upprättas och att fler invandrare får jobb på den statliga radion.

Gilla artikeln på Facebook

Initiativtagare till uppropet är Palmira Koukkari Mbenga och Freshta Dost på P3 Nyheter samt Maya Abdullah och Mona Ismail Jama på Ekoredaktionen. 18 invandrare som jobbar på Sveriges Radio har skrivit under uppropet, dessutom stöds det av ytterligare 21 anonyma medarbetare.

Undertecknarna kräver att en "inventering" av alla medarbetare på Sveriges Radio görs för att ta reda på vilka som är svenskar och vilka som är invandrare. Senast i december 2025 vill de sedan att minst 25 procent av de drygt 2.200 anställda på det statliga radiobolaget är invandrare, varav minst 15 procent utomeuropeiska invandrare. "Särskilt fokus bör läggas på att öka andelen svarta anställda på företaget", lyder ett av kraven.

Invandrarjournalisterna bakom uppropet anser vidare att det är varje anställds skyldighet att "aktivt ta ställning mot rasism" med utgångspunkt i Sveriges Radios sändningstillstånd, något de menar att deras kollegor inte gör. De anklagar istället den statliga radion för att acceptera rasism och sakna förståelse för invandrarperspektiv i nyhetsrapporteringen. De menar att redaktionen agerar utifrån en så kallad "vithetsnorm som likställs med objektivitet".


Man hittades död i öknen. Ska ha försökt våldta åsna som sparkade bakut, enligt uppgifter i sociala medier.57 Plus

Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0