Rasuppropet på SR

Joakim Lamotte: SR och SVT kvoterar redan in invandrare enbart på grund av deras hudfärg

Publicerad 27 september 2020 kl 20.17

Media. Journalisten Joakim Lamotte, som arbetat på SVT, beskriver nu sin erfarenhet av hur public service systematiskt kvoterar in invandrare in på grund av hudfärg. Bland annat fick en man jobb som programledare enbart på grund av att han var svart, enligt Lamotte.

Gilla artikeln på Facebook

I ett upprop som i veckan har fått stor uppmärksamhet kräver invandrare på Sveriges Radio att fler icke-vita ska kvoteras in i den skattefinansierade verksamheten.

Men en sådan kvotering inom public service har redan pågått under en längre tid, enligt Joakim Lamotte, som tidigare bland annat har arbetat för "Uppdrag granskning" och "Debatt" på SVT.

"Eftersom jag jobbat många år inom Public service blir jag något förvånad, för aldrig har jag varit på andra arbetsplatser där det kvoteras in lika friskt efter just hudfärg och etnicitet", skriver Lamotte i ett inlägg på Facebook.

Han beskriver bland annat hur en svart programledare anställdes "just med motiveringen att han var svart, trots att han saknade kvalifikationer i övrigt".

"Cheferna tyckte att han med sin etniska bakgrund kunde bidra med kunskap som andra saknade. Att han var adopterad och levt hela sitt liv i ett välartat medelklassområde i Borås (om jag minns rätt) var dock något man talade tyst om", skriver Joakim Lamotte.

Andra gånger har man enligt Lamotte "plockat in folk med utländsk härkomst från förorten, med enda motivering att de varit utländska och vuxit upp i orten". Trots att de "saknat utbildning erfarenhet och meriter har de fått driva runt och härja fritt på redaktioner, medan andra tvingats arbeta dubbelt så hårt för att jobbet skulle bli gjort".

Lamotte nämner också att barnprogrammet "REA", när han jobbade där, valde ut "majoriteten av barnreportrarna" efter "allt annat än vit hudfärg". Detta resulterade i "en enorm överrepresentation av barnreportrar med den hudfärg som uppropsmakarna på Sveriges Radio idag eftersträvar", skriver Joakim Lamotte på Facebook.

Enligt Lamotte är det "nästan absurt" att påstå att Sveriges Radio skulle behöva kvotera in ännu fler "rasifierade" än de redan gör.

"Sedan undrar jag vilka mer som i så fall ska kvoteras in? Är man lika benägen att exempelvis börja anställa fler personer med SD-sympatier eller människor från glesbygden, eftersom dessa är underrepresenterade på Sveriges Radio idag?" skriver han.


"Sexfantasier inte alltid så PK". Porrforskarens nya fakta utmanar feministiska teorier.0 Plus

Nya Sverigebilden

Scener från Malmö väcker förundran i USA. "Den svenska regeringen har tagit in en befolkning som hatar dem."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Vetenskap

Svensk studie: Vissa får för få antikroppar för att upptäckas. Alla undersökta coronapatienter hade antikroppar.0 

Forskare har lyckats studera extremt sällsynt grundämnde. Endast 70 mg astat finns i jordskorpan.0 

Kultur

Odenstaty invigdes i Staffanstorps kommun. Statyn är tre meter hög och sex ton tung.0 

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0