I ett upprop som i veckan har fått stor uppmärksamhet kräver invandrare på Sveriges Radio att fler icke-vita ska kvoteras in i den skattefinansierade verksamheten.
Men en sådan kvotering inom public service har redan pågått under en längre tid, enligt Joakim Lamotte, som tidigare bland annat har arbetat för "Uppdrag granskning" och "Debatt" på SVT.
"Eftersom jag jobbat många år inom Public service blir jag något förvånad, för aldrig har jag varit på andra arbetsplatser där det kvoteras in lika friskt efter just hudfärg och etnicitet", skriver Lamotte i ett inlägg på Facebook.
Han beskriver bland annat hur en svart programledare anställdes "just med motiveringen att han var svart, trots att han saknade kvalifikationer i övrigt".
"Cheferna tyckte att han med sin etniska bakgrund kunde bidra med kunskap som andra saknade. Att han var adopterad och levt hela sitt liv i ett välartat medelklassområde i Borås (om jag minns rätt) var dock något man talade tyst om", skriver Joakim Lamotte.
Andra gånger har man enligt Lamotte "plockat in folk med utländsk härkomst från förorten, med enda motivering att de varit utländska och vuxit upp i orten". Trots att de "saknat utbildning erfarenhet och meriter har de fått driva runt och härja fritt på redaktioner, medan andra tvingats arbeta dubbelt så hårt för att jobbet skulle bli gjort".
Lamotte nämner också att barnprogrammet "REA", när han jobbade där, valde ut "majoriteten av barnreportrarna" efter "allt annat än vit hudfärg". Detta resulterade i "en enorm överrepresentation av barnreportrar med den hudfärg som uppropsmakarna på Sveriges Radio idag eftersträvar", skriver Joakim Lamotte på Facebook.
Enligt Lamotte är det "nästan absurt" att påstå att Sveriges Radio skulle behöva kvotera in ännu fler "rasifierade" än de redan gör.
"Sedan undrar jag vilka mer som i så fall ska kvoteras in? Är man lika benägen att exempelvis börja anställa fler personer med SD-sympatier eller människor från glesbygden, eftersom dessa är underrepresenterade på Sveriges Radio idag?" skriver han.