Israel hade detaljerade uppgifter om 7 oktober

Publicerad 20 juni 2024 kl 09.18

Utrikes. Ett tidigare okänt dokument visar att den israeliska försvarsmakten IDF på förhand hade detaljerade uppgifter om Hamas attack den 7 oktober förra året. Det rapporterar Haaretz.

Dela artikeln

Enligt ett avslöjande från det israeliska public service-bolaget Kan började dokumentet att cirkulera den 19 september, alltså knappt tre veckor före massakern den 7 oktober.

Dokumentet, som byggde på uppgifter från IDF:s militära underrättelseenhet 8200, beskrev en plan från Hamas på att tränga sig in i Israel och ta 250 gisslan. Det fanns också specifika detaljer såsom instruktioner för deras gisslan skulle behandlas i fångenskap.

De icke namngivna källorna som försett Kan med dokumentet hävdar också att dess innehåll uppmärksammades av åtminstone några högre underrättelsetjänstemän, men att varningen uppenbarligen ignorerades.

Dokumentet innehåller slående detaljer och börjar med en beskrivning av en serie övningar som genomfördes av Hamas elitenheter från Nukhba under veckorna som föregick att dokumentet skrevs.

Hamas kommandosoldater övade också på att infiltrera en vad som skulle representera en IDF-utpost och simulerade baser vid gränsen mot Israel.

De måltavlor som beskrivs i dokumentet – bland annat IDF:s lednings- och kontrollhögkvarter, bassynagogor, skvadronhögkvarter, kommunikationshögkvarter och soldatkvarter – är just sådana platser som Hamas attackerade på morgonen den 7 oktober, skriver Haaretz.

Enligt dokumentet hade Hamas planerat att ta 200–250 gisslan – i verkligheten blev det 251 gisslan efter attacken den 7 oktober.

Enligt underrättelserapporten ombads Hamas-männen att leta efter telefoner tillhörande kidnappade israeler. Gisslan förbjöds nämligen att informera sin familj om sitt tillstånd och beordrades till en annan plats om det blev uppenbart att Israel upptäckt var de befann sig. Medlemmarna i Hamas som deltog i angreppet ska också ha blivit tillsagda att hota att döda gisslan som ett sätt att avskräcka från flyktförsök.

Det har tidigare framkommit uppgifter om att Israel fått förhandsinformation om Hamas planer. I juli 2023 varnade en underrättelseofficer sina befälhavare om att Hamas hade för avsikt att utföra en massaker i Gazas gränssamhällen. Hon skrev tre dokument under de sex månaderna före attacken den 7 oktober, i vilka hon varnade för att Hamas hade genomfört en serie övningar som simulerade en räd mot kibbutzer och IDF:s utposter på den israeliska sidan av gränsen.

Det finns också ett fall med en grupp kvinnliga observatörer som under nästan ett års tid före den 7 oktober rapporterade misstänkt aktivitet till sina överordnade angående Hamas förberedelser nära gränsstängslet, inklusive drönaraktivitet, insatser för att slå ut säkerhetskameror, omfattande användning av skåpbilar och motorcyklar, samt repetitioner för beskjutning av stridsvagnar.

Många av de överlevande observatörerna har sagt att deras upprepade varningar ignorerades av deras befälhavare, skriver Haaretz.


Beskrivs som "unikt" av försvaret. Se videon från dramatiska övningen på Östersjön.0 Plus

Estoniakatastrofen

"Inte sant, dumheter." Svenska tidningen stämplas som fake news-källa.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Högerkvinnan till Ursula van der Leyen: "Du hör hemma i fängelse"

Polska ledamoten stal showen. "Du är ansvarig för varje våldtäkt, varje överfall, varje tragedi som orsakas av inflödet av illegala invandrare."0 

Ekonominyheter

Ny kartläggning: Här får du mest sommarstuga för pengarna

Hela listan.. Billigaste platserna – och tipsen för att förverkliga stugdrömmen.0 Plus


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.