Olika inför lagen
NY LAG: Morgan Johansson (S) föreslår att journalister ska slippa straff om de begår samma gärningar som ska kunna ge vanliga medborgare fyra års fängelse.

Journalister ska få gräddfil vid näthat

Publicerad 6 februari 2016 kl 20.18

Lag & Rätt. Nu skärps reglerna mot trakasserier, smädelser och kränkningar av den personliga integriteten kraftigt av regeringen. Men den nya lagen gäller inte för journalister som använder etablerade nyhetssajter för att sprida kränkande uppgifter om enskilda.
 – Det är bra, säger mediebranschens topplobbyist Jeanette Gustafsdotter.

Dela artikeln

En ny straffbestämmelse om "olaga integritetsintrång" föreslås i regeringens nya utredning, men den gäller bara "utanför det grundlagsskyddade området", alltså utanför den verksamhet som journalister och etablerade medier ägnar sig åt.

Lagen innebär att journalister och mediehus som sprider uppgifter om enskildas privatliv inte riskerar att straffas enligt den nya lagen, medan enskilda som exempelvis granskar journalister på sin blogg riskerar att dömas till fyra års fängelse. Om brottet inte är grovt kan man klara sig undan med böter eller fängelse i upp till två år, skriver SVT på nätet.

Att kriminalisera handlingar för vanliga medborgare medan samma handlingar blir fortsatt lagliga när journalister begår dem är ett nytt grepp inom svensk rätt. Även tidigare har mediehus haft en stark ställning mot enskilda, genom det svenska systemet med juryprövning och genom en domstolspraxis som medger gigantiska rättegångskostnader som enskilda inte kan betala. Men det är första gången som brott blir helt lagliga om de begås av journalister.

Det är pressens lobbyorganisation Tidningsutgivarna, TU, som ligger bakom den nya lagen. Organisationen, där den mäktiga Bonnierkoncernen har ett avgörande inflytande, säger att man är mycket nöjd med att journalister inte kommer att omfattas av den nya straffbestämmelsen.

– Det har varit tydligt under utredningens gång att det inte är de grundlagsskyddade medierna med ansvarig utgivare som tar ett ansvar som gör sig skyldiga till överträdelser. Därför är det bra att föreslagen ny straffbestämmelse införs utanför det grundlagsskyddade området, säger lobbyisten Jeanette Gustafsdotter i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Vi som representerar grundlagsskyddade medier har full förståelse för att något måste ske mot näthatet. Denna utredning har landat i en bra balans mellan skyddet för den personliga integriteten och yttrandefriheten.

Även justitieminister Morgan Johansson (S) förespråkar en ny rättslig ställning för svenska journalister, som nu alltså blir ett sorts frälse även i formell mening.

– Vi måste modernisera lagstiftningen och vi måste se strängt på de trakasserier som nu dagligen sker på nätet och som orsakar ett stort lidande, sade han på presskonferensen enligt SVT.

I klartext föreslår alltså regeringen att journalister ska slippa straff om de begår samma gärningar som ska kunna ge vanliga medborgare fyra års fängelse. Trots det kontroversiella upplägget hade det under lördagskvällen ännu inte förekommit någon kritik mot den nya lagstiftningen inom Sveriges så kallade offentliga debatt.


Träder fram – med en vädjan till sina landsmän. Varningen: De antivita idéerna och rasistanklagelserna kan slå tillbaka.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Styrräntan lämnas oförändrad

Riksbankens besked idag.. "Inflationstrycket är fortfarande något förhöjt."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.