Spänningarna i Europa

Kiev får rysk rabatt på el och kol

Publicerad 28 december 2014 kl 20.27

Utrikes. Till följd av kylan i Östeuropa måste Ryssland leverera el till Kiev för ryska inrikespriser och dessutom sluta ta betalt i förskott, kräver Ukrainas energiminister Vladimir Demtjisjin. Vladimir Putin har beslutat att oväntat tillmötesgå landets begäran av humanitära skäl, rapporterar Reuters.

Gilla artikeln på Facebook

Ryssland är redo att leverera el till Ukraina utan att ta betalt i förskott. Priset kommer dessutom att ligga på intern rysk nivå, som är lägre än i Ukraina. Utöver detta skickar Ryssland nu stora mängder kol till landet.

– Putin beslutade att starta leveranserna till följd av den kritiska energisituationen i Ukraina, trots bristen på förskottsbetalning, säger Vladimir Putins talesperson Dmitrij Peskov i ett uttalande som Reuters citerar.

Ukraina lider av akut brist på gas och olja för att generera värme och el under vintern. Bristen på gas beror på kraven på förskottsbetalning från Ryssland, men bristen på kol beror på regeringens beslut att försöka krossa upproret i utbrytarområdet Donbass med militära medel. Ett område där större delen av landets kolgruvor ligger.

Ryssland kommer nu att skicka 500.000 ton kol per månad till Ukraina, enligt Dimitrij Kozak. Ryssland kommer dessutom att skicka ytterligare 500.000 ton varje månad när ännu ett avtal är påskrivet med Kiev, enligt Reuters.


Tusentals protesterade på Facebook. Men utpekade mannen får jobba kvar inom staten – trots bildbevis.0 Plus

Afghanerna våldtog flickor. Ett av offren försökte ta sitt liv efter övergreppen – men våldtäktsmännen får milda straff.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Fler är rädda för Google än för näthat

Fyra av tio känner "stor oro" för nätjättarna. Men bara en av tio känner samma oro för så kallat näthat, visar rapport.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Spotify och P3 i all ära. Men varför låter föräldrar sina barn lyssna på sånt här?0 

Vetenskap

Historisk tillfällighet slog ut elbilen. Biltyperna konkurrerade om herraväldet redan från start.0 Plus

Vikingar bodde i Amerika år 1021. Byggde hus på kontinenten för exakt 1.000 år sedan.0 

Kultur

Rapparen: Spotify "en väg in i kriminalitet". "Det största du kan vara är en gangster med mikrofon".0