Stockholms tingsrätt.

Klimataktivist slapp straff för sin godhets skull – nu överklagas domen

Publicerad 28 november 2023 kl 13.28

Lag & Rätt. Åklagaren har nu överklagat Stockholms tingsrätts dom från i förra veckan där domstolen beslutade en klimataktivist som dömdes för ohörsamhet mot ordningsmakten skulle slippa böter. Detta med hänvisning till mannen handlade i ett klimatnödläge.

Dela artikeln

Noa Tucker, tidigare lokalpolitiker för Miljöpartiet i Ekerö kommun, greps när han mitt under rusningstrafik blockerade Kungsgatan i Stockholm och vägrade att flytta på sig när polis beordrade honom.

Han åtalades för ohörsamhet mot ordningsmakt, men Stockholms tingsrätt slog i sin dom förra veckan fast att det var "uppenbart oskäligt" att han ska behöva betala böter.

Två nämndemän (politikerdomare) från Socialdemokraterna respektive Vänsterpartiet – Eva Rosengren och Jens Nyman – körde över chefsrådmannen Axel Peterson och en liberal nämndeman.

"Det är fråga om ett akut nödläge och effekterna av klimatförändringarna är redan påtagliga", skrev de i domen.

Nu har åklagaren överklagat domen.

– Rättens ordförande och en av nämndemännen var skiljaktiga och ville döma mannen till dagsböter. Jag delar de skiljaktigas bedömning och anser att det saknas förutsättningar att meddela påföljdseftergift. Min bedömning är därför att det finns skäl att överklaga domen, säger extra åklagare Julia Gustafsson i ett uttalande.


Nyheter från förstasidan

Staten tar över pendeltågen i Stockholm efter kaos

Nödavtal med SJ träder i kraft imorgon. "Successivt kommer resenärerna att märka förbättringar".0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.