Kommun får kritik – för att inte klara av asylinvasionen

Publicerad 7 februari 2015 kl 15.35

Inrikes. Uppvidinge kommun har fått bakläxa från Skolinspektionen för att man inte klarat av att "integrera" anstormningen av asylsökande barn fort nog.
– Det är helt obegripligt, konstaterar kommunstyrelsens ordförande Åke Carlson (C).

Gilla artikeln på Facebook

Småländska Uppvidinge kommun med drygt 9000 invånare har bokstavligt talat invaderats av asylsökare de senaste åren, trots politikernas protester och försök att stoppa invällandet. 7,8 procent av invånarna i kommunen utgjordes av asylsökare i somras när Sveriges radio rapporterade om situationen.

I kampen mot asylanstormningen har kommunen tagit till desperata åtgärder, 2012 sade man upp avtalet med Migrationsverket för att markera att man inte mäktade med mer. Året därpå hotade man enligt vänsterliberala Expressen med att riva tomma hus i kommunen för att försvåra för Migrationsverket att göra upp med asylentreprenörer om att placera fler asylsökare på orten. Hittills tycks inget ha hjälpt.

Asylsökarna har och föder många barn – barn som enligt lagen har rätt att få gå i skola. Men på Alstermoskolan i kommunen fanns det inte plats så därför ordnade kommunen med en särskild skola för dem i Älghult.

– Nu har vi skola i Älghult för de här barnen, men det får vi inte ha, inte separat skola, konstaterar kommunstyrelsens ordförande Åke Carlson (C).

Istället vill de statliga myndigheterna att asylsökarnas barn ska gå i skola tillsammans med de svenska barnen, vilket gjort att antalet elever fördubblats på Alstermoskolan. Myndigheten hoppas på så sätt att invandrarbarnen ska kunna "integreras i ordinarie klass". Idag utgörs vartannat barn på skolan av antingen asylsökare eller illegala invandrarbarn, enligt SR.

Kommunen tvingas därför ställa upp baracker på skolgården för att få plats med alla barn eftersom skolans lokaler långt ifrån räcker till. I nuläget är det 36 elever i varje klassrum och fler bänkar än så får man inte plats med säger lärarna på skolan till Skolinspektionen.

Åke Carlson tänker skicka räkningen för merkostnaden till Migrationsverket och hoppas på att staten betalar för det. Han är dessutom mycket kritisk till hur två myndigheter som Migrationsverket och Skolinspektionen inte kan kommunicera med varandra där den ena myndigheten fyller på med asylsökare i kommunen trots lokalpolitikernas protester medan den andra kritiserar kommunen för att de inte mäktar med invällandet.

– Det är helt obegripligt att två statliga myndigheter inte pratar med varandra, man har olika krav! konstaterar han uppgivet.


Försvarar sig med att allt är Sveriges fel. En rad offer – mannen körde in i vakterna när han skulle gripas.0 Plus

"Klimathotet"

Går steget längre än Greta. Nu presenteras slutgiltiga lösningen på "klimatkrisen".0 Plus

Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Nyheter från förstasidan

M-utredningen om Hanif Bali pausas

Uppmanar nu flickan att polisanmäla istället. "Bör prövas rättsligt, snarare än i en intern utredning."0 

Ekonominyheter

Rekordmånga vill ha skuldsanering

Stora antalet skuldsatta unga oroar.. "Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fräcka bluffen. Ytterst korrupt beteende, skriver Jan Tullberg.0 

Mer från Inrikes

Kultur

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0 

John Cleese i PK-kritisk tv-serie. 81-årige komikern undersöker "woke"-kulturen.0