Kommun får kritik – för att inte klara av asylinvasionen

Publicerad 7 februari 2015 kl 15.35

Inrikes. Uppvidinge kommun har fått bakläxa från Skolinspektionen för att man inte klarat av att "integrera" anstormningen av asylsökande barn fort nog.
– Det är helt obegripligt, konstaterar kommunstyrelsens ordförande Åke Carlson (C).

Gilla artikeln på Facebook

Småländska Uppvidinge kommun med drygt 9000 invånare har bokstavligt talat invaderats av asylsökare de senaste åren, trots politikernas protester och försök att stoppa invällandet. 7,8 procent av invånarna i kommunen utgjordes av asylsökare i somras när Sveriges radio rapporterade om situationen.

I kampen mot asylanstormningen har kommunen tagit till desperata åtgärder, 2012 sade man upp avtalet med Migrationsverket för att markera att man inte mäktade med mer. Året därpå hotade man enligt vänsterliberala Expressen med att riva tomma hus i kommunen för att försvåra för Migrationsverket att göra upp med asylentreprenörer om att placera fler asylsökare på orten. Hittills tycks inget ha hjälpt.

Asylsökarna har och föder många barn – barn som enligt lagen har rätt att få gå i skola. Men på Alstermoskolan i kommunen fanns det inte plats så därför ordnade kommunen med en särskild skola för dem i Älghult.

– Nu har vi skola i Älghult för de här barnen, men det får vi inte ha, inte separat skola, konstaterar kommunstyrelsens ordförande Åke Carlson (C).

Istället vill de statliga myndigheterna att asylsökarnas barn ska gå i skola tillsammans med de svenska barnen, vilket gjort att antalet elever fördubblats på Alstermoskolan. Myndigheten hoppas på så sätt att invandrarbarnen ska kunna "integreras i ordinarie klass". Idag utgörs vartannat barn på skolan av antingen asylsökare eller illegala invandrarbarn, enligt SR.

Kommunen tvingas därför ställa upp baracker på skolgården för att få plats med alla barn eftersom skolans lokaler långt ifrån räcker till. I nuläget är det 36 elever i varje klassrum och fler bänkar än så får man inte plats med säger lärarna på skolan till Skolinspektionen.

Åke Carlson tänker skicka räkningen för merkostnaden till Migrationsverket och hoppas på att staten betalar för det. Han är dessutom mycket kritisk till hur två myndigheter som Migrationsverket och Skolinspektionen inte kan kommunicera med varandra där den ena myndigheten fyller på med asylsökare i kommunen trots lokalpolitikernas protester medan den andra kritiserar kommunen för att de inte mäktar med invällandet.

– Det är helt obegripligt att två statliga myndigheter inte pratar med varandra, man har olika krav! konstaterar han uppgivet.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Allt fler villor säljs innan visning

Rekordfesten på bostadsmarknaden.. "Piserna börjar pressas upp till nivåer som inte är långsiktigt hållbara."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

"Kränkande och rasistiskt", enligt tingsrätten. Nu tvingas pensionär på Östermalm betala nästan 30.000 kronor.0 

Vetenskap

Tiotusentals följer kinesisk skrotraket. Följer med spänning var raketen slår ned.0 

Kinesisk raket kan krascha i Europa. Följs noggrant av experter.0 

Kultur

Här förs Roxette-gitarristen bort av polis. Christoffer Lundquist bars iväg från demonstrationen.0 

Är detta verkligen ett "rasisttecken"?. Vild PK-storm skakar legendariska tv-programmet.0 Plus