Bela Biszku. Bilden tagen under sent 1970-tal.

Kommunist som slog ned Ungern­revolten anhållen i Budapest

Publicerad 10 september 2012 kl 16.24

EU.Ungerska åklagare beslutade på morgonen att gripa och anhålla en tidigare topptjänsteman i kommunistpartiet för hans roll i nedkämpandet av den antikommunistiska Ungernrevolten 1956, rapporterar Reuters.

Gilla artikeln på Facebook

Bela Biszku, 90, greps misstänkt för brott mot mänskligheten och anklagas nu för att ha lett det militära råd som beställde en massaker på civila som protesterade i Budapest och i den ungerska staden Salgotarjan i december 1956.

Det är första gången som någon av de socialistiska ungerska ledarna ställs till svars för sitt agerande under kommunisttiden, som inleddes med en sovjetisk invasion.

Ett stort antal civila dödades när Sovjetunionen slog ned upproret och upprorsmännens ledare Imre Nagy avrättades för förräderi efter att ha försökt etablera en regering i strid med Moskvas styre över Östeuropa. Bara i Salgotarjan dog 46 personer.

- Idag har åklagare beslutat att anhålla och förhöra Bela Biszku, en av de viktigaste hjärnorna bakom de repressalier som följde 1956 revolution års uppror, sade Tibor Ibolya, tf chefsåklagare i Budapest under en presskonferens.

Gripandet av Biszku har föregåtts av en lång rättslig strid mellan antikommunistiska grupper och de ungerska myndigheterna. Den 21 oktober 2010 skickade den framstående ungerske advokaten Gellert Adam en begäran till ungerska åklagare där ett antal personer som deltagit i förtrycket efter 1956 års uppror namngavs. Angivandet av Béla Biszku baserades på internationell rätt (brott mot mänskligheten) eftersom de saker han gjorde var lagliga under den kommunistiska regimen på 1950-talet. Den 29 oktober 2010 beslutade den lokala åklagarmyndigheten att inte inleda någon förundersökning i anledning av framställningen. Adam Gellert lämnade den 16 november ett klagomål till den ungerske riksåklagaren. Detta andra klagomål ogillades dock och myndigheten inledde ingen förundersökning.

Vad som har fått de ungerska myndigheterna att plötsligt ändra sig är inte känt. Men under Viktor Orbáns tid som ungersk premiärminister har trycket på de kommunistiska förbrytarna i landet ökat kraftigt. Detta har fått internationell liberal media att anklaga regeringen i Budapest för odemokratiska metoder och antisemitism - kritik som knappast lär dämpas efter gripandet av den judiske Bela Biszku. Andra hävdar dock att Ungern bara gör det som västerländska ledare gjort med nazistiska förbrytare i åratal - nämligen ställer de ansvariga till svars. Oavsett ålder.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Liberala floskeln "Vi är alla afrikaner" utmanas av spektakulärt fynd. Människoliknande varelser i Europa vid en tid då våra påstådda förfäder i Afrika såg ut som apor, enligt ny studie.0 Plus

"Svenska kvinnor är bara bra till en sak." Fick PUT efter första våldtäktsförsöket – nu döms han för fler attacker.0 Plus

Nyheter från förstasidan

SD om mordet: "Svenskfientligheten måste stoppas"

Kommenterar nya uppgifterna om SD-kepsen. "Vilka fruktansvärda handlingar utlänningar är kapabla att begå gentemot svenskar."0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Mer från EU

Ungrare och polacker slipper bli mångkultur – får vakta EU:s gräns istället

Läckor avslöjar EU-satsning på återvandring.. Samtidigt ska länder som Ungern och Polen slippa att bli mångkultur, enligt Ekots uppgifter.0 

Google får betala halv miljard för "GDPR"

Att konsumenten godtar personuppgiftsbehandling räcker inte.. Godkännandet måste på varje punkt vara "aktivt" och "informerat", enligt nytt – dyrt – beslut.0 

Vetenskap

Genetisk mutation gör unga och friska svårt coronasjuka. Felriktade antikroppar attackerar det egna immunsystemet.0 

8.400 år gammal hund hittad i Sölvesborg. Tros ha begravts med gravgåvor.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0