Bela Biszku. Bilden tagen under sent 1970-tal.

Kommunist som slog ned Ungern­revolten anhållen i Budapest

Publicerad 10 september 2012 kl 16.24

EU.Ungerska åklagare beslutade på morgonen att gripa och anhålla en tidigare topptjänsteman i kommunistpartiet för hans roll i nedkämpandet av den antikommunistiska Ungernrevolten 1956, rapporterar Reuters.

Gilla artikeln på Facebook

Bela Biszku, 90, greps misstänkt för brott mot mänskligheten och anklagas nu för att ha lett det militära råd som beställde en massaker på civila som protesterade i Budapest och i den ungerska staden Salgotarjan i december 1956.

Det är första gången som någon av de socialistiska ungerska ledarna ställs till svars för sitt agerande under kommunisttiden, som inleddes med en sovjetisk invasion.

Ett stort antal civila dödades när Sovjetunionen slog ned upproret och upprorsmännens ledare Imre Nagy avrättades för förräderi efter att ha försökt etablera en regering i strid med Moskvas styre över Östeuropa. Bara i Salgotarjan dog 46 personer.

- Idag har åklagare beslutat att anhålla och förhöra Bela Biszku, en av de viktigaste hjärnorna bakom de repressalier som följde 1956 revolution års uppror, sade Tibor Ibolya, tf chefsåklagare i Budapest under en presskonferens.

Gripandet av Biszku har föregåtts av en lång rättslig strid mellan antikommunistiska grupper och de ungerska myndigheterna. Den 21 oktober 2010 skickade den framstående ungerske advokaten Gellert Adam en begäran till ungerska åklagare där ett antal personer som deltagit i förtrycket efter 1956 års uppror namngavs. Angivandet av Béla Biszku baserades på internationell rätt (brott mot mänskligheten) eftersom de saker han gjorde var lagliga under den kommunistiska regimen på 1950-talet. Den 29 oktober 2010 beslutade den lokala åklagarmyndigheten att inte inleda någon förundersökning i anledning av framställningen. Adam Gellert lämnade den 16 november ett klagomål till den ungerske riksåklagaren. Detta andra klagomål ogillades dock och myndigheten inledde ingen förundersökning.

Vad som har fått de ungerska myndigheterna att plötsligt ändra sig är inte känt. Men under Viktor Orbáns tid som ungersk premiärminister har trycket på de kommunistiska förbrytarna i landet ökat kraftigt. Detta har fått internationell liberal media att anklaga regeringen i Budapest för odemokratiska metoder och antisemitism - kritik som knappast lär dämpas efter gripandet av den judiske Bela Biszku. Andra hävdar dock att Ungern bara gör det som västerländska ledare gjort med nazistiska förbrytare i åratal - nämligen ställer de ansvariga till svars. Oavsett ålder.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

SD får högsta stödet någonsin i Sifo

Får 20,2 procent. Är landets största parti bland män.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Jan Tullberg. Märkliga liberala konspirationsteorier om alternativmedia.0 

Mer från EU

Google får betala halv miljard för "GDPR"

Att konsumenten godtar personuppgiftsbehandling räcker inte.. Godkännandet måste på varje punkt vara "aktivt" och "informerat", enligt nytt – dyrt – beslut.0 

Sidor

Vetenskap

Banbrytande läkemedel föryngrar människor. Forskarna själva chockade av resultatet.0 Plus

Ny storstudie avslöjar IQ-skillnaderna mellan vita och svarta. Forskarna: Så stor är egentligen intelligensklyftan.0 Plus

Kultur

Vänsterextremist åtalad för attack mot Dan Park. Hällde milkshake över gatukonstnären under AFS-möte.0 

Sabaton i allvarlig bilolycka. "Vi är glada över att vara vid liv."0