Bilden visar en vänsterliberal. Foto: House Committee on Education

Konservativa kvinnor kvinnligare

Publicerad 28 september 2012 kl 08.22

Vetenskap.I en ny amerikansk studie har forskare jämfört kvinnor inom politiken och funnit att konservativa kvinnor är mer kvinnliga än liberala. Ju mer kvinnlig en politiker är desto mer sannolikt är hon en republikan, visar studien. Enligt forskarna räcker det med att titta på en kvinnas ansiktsdrag för att avgöra om hon är konservativ eller liberal.

Gilla artikeln på Facebook

Det är i en studie som inom kort kommer att publiceras i den vetenskapliga tidsskriften Journal of Experimental Social Psychology som forskare har funnit att republikanska kvinnliga politiker är mer kvinnliga än sina liberala kollegor.

Forskarna vid ansedda Kaliforniens universitet i Los Angeles hävdar att det räcker med att titta på en kvinnlig politikers ansiktsdrag för att avgöra hennes partitillhörighet.

Enligt studiens huvudförfattare, doktoranden Colleen M. Carpinella, är det mer sannolikt att kvinnliga politiker med stereotypt feminina ansiktsdrag är republikaner än liberaler. Sannolikheten ökar ju oftare kvinnliga politiker röstar konservativt i representanthuset.

Även det omvända gällde. Ju mindre feminin en kvinnlig politiker var desto mer liberalt röstade politikern och desto mer sannolikt var det att politikern var liberal.

120 studenter vid UCLA hade större chans än slumpen att para ihop en kvinnlig politiker med rätt partitillhörighet. Ju mer feminin en politiker var desto större var chansen att gissa rätt.

I studien ingick 434 ledamöter i representanthuset. Bilder av politikerna matades in i ett datorprogram som räknade ut hur mycket detaljer i ansiktet avviker från respektive köns medelmått.

Mer än 100 olika mått jämfördes och ett teoretiskt värde räknades fram. Maximivärdet +40 innebar en mycket manlig ansiktstyp och minimivärdet -40 visade att ansiktet var mycket feminint.

Dessutom inkluderades i studien politikernas DW–NOMINATE-poäng, vilken av statsvetare används för att mäta hur konservativt eller liberalt en ledamot röstar.

Konservativa kvinnor var nästan tre gånger mer feminina än liberala kvinnor, enligt den skala som användes i studien, medan konservativa och liberala män visades sig vara ungefär lika manliga.

I medel var republikanska kvinnor 13 poäng mindre feminina än män. Liberala kvinnor var mer manhaftiga och var hade endast fem mindre än män på skalan.

De högst rankade feminina politikerna var alla republikanerna Kay Granger, Cathy Rodgers McMorris och Michele Bachmann.

Bland de minst könsstereotypa politikerna återfanns liberalerna Stephanie Herseth Lin, Rosa DeLauro och Anna G. Eshoo.

– Det demokratiska partiet förknippas med socialliberal politik som syftar till att minska könsskillnaderna, medan det republikanska partiet är förknippad med socialt konservativa frågor som tenderar att stärka de traditionella könsrollerna, säger en av studiens medförfattare biträdande professor Kerri Johnson i ett pressmeddelande.

– Dessa politiska plattformar är uppenbara i varje partis framtoning. Tydligen även i de fysiska kännetecknen som uppvisas av politiker, säger hon vidare.

Anledningen till fenomenet är dåligt förstått. Men oberoende av orsak så har tidigare forskning i USA visat att hög grad av femininitet hos professionella kvinnor kan vara problematiskt. Kvinnor ses antingen som kompetenta eller feminina. Aldrig både och.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Få stockholmare har antikroppar mot covid-19. Hittades endast i 7,3 procent av insamlade blodprover.0 

Storbanker manipulerar ned guldpriset under corona. Saboterar metallens status som "säker tillflyktsort".0 

Kultur

Bryan Adams pudlar efter anklagelser om rasism. Skyllde viruset på "förbannade fladdermusätande jävlar".0 

Är negerbollen dansk?. Populärt bakverk med kontroversiellt namn firas idag.0 Plus