Dmitrij Peskov.

Kreml: "All utländsk militär i Ukraina är legitima måltavlor"

Publicerad 5 juni 2024 kl 11.55

Utrikes. Om exempelvis Frankrike skulle skicka militära instruktörer till Ukraina så blir de en "legitim måltavla" för den ryska krigsmakten, enligt Kreml.

Dela artikeln

Reuters rapporterade förra veckan att Frankrike överväger att inom kort skicka militära instruktörer till Ukraina.

I en artikel i Washington Post i måndags uppgavs att den ryske presidenten Vladimir Putin skulle se till att angripa franska styrkor om man skulle lyckas lokalisera dem. Detta i syfte att "förnedra Emmanuel Macron".

När Kremls pressekreterare Dmitrij Peskov fick frågor om artikeln på en pressträff på tisdagen svarade han:

– Faktum är att samtliga instruktörer som är involverade i att träna den ukrainska regimens militär saknar immunitet. Och det spelar ingen roll om de är franska eller inte.

Peskovs kommentarer kom efter att den ukrainske parlamentsledamoten Aleksej Gontjarenko förra veckan meddelat att en första grupp franska militärinstruktörer var på väg till Ukraina. Ukrainas överbefälhavare Oleksandr Syrskyj har bekräftat uppgifterna.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov sade på en pressträff på tisdagen att det finns "många fakta" som talar för att franska instruktörer redan opererar i Ukraina.

– Oavsett om de är medlemmar av de franska väpnade styrkorna eller helt enkelt legosoldater, representerar de ett absolut legitimt mål för våra väpnade styrkor, varnade Lavrov.

Putin sade själv förra veckan att västerländska militära instruktörer "länge har varit närvarande" i Ukraina.


Ekonominyheter

Polen utesluter räntesänkningar

"Tidigast 2026".. Behåller styrräntan på 5,75 procent – trots lägre inflation än Sverige.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.