Kristerssons villkor för coronastängning: Låt drabbade företag tvinga skattebetalarna stå för notan

Publicerad 4 april 2020 kl 16.05

Inrikes. Moderatledaren Ulf Kristersson är kritisk till regeringens förslag om att få möjlighet att stänga delar av Sverige utan beslut i riksdagen. Han kräver vetorätt för riksdagen samt att "drabbade" företag ska kunna gå till domstol och ersättas ekonomiskt av skattebetalarna, skriver han på Facebook.
 "Det är djupt otillfredsställande att regeringen valt att involvera riksdagens partier så sent och relativt slarvigt i denna helt centrala fråga", skriver han bland annat.

Dela artikeln

Det var igår som Expressen avslöjade att regeringen vill ha mer makt för att kunna hantera coronasmittan.

Det handlar om att regeringen ska kunna gå runt folkvalda politiker och fatta sådana beslut som idag måste gå genom riksdagen.

På lördagen bekräftas uppgifterna av Moderatledaren. Men han är inte nöjd med förslaget, som han anser är väldigt långtgående.

Han kräver bland annat vetorätt för riksdagen.

Moderaterna fick regeringens utkast på en ny lag i torsdags, enligt Kristersson. Den skulle i tre månader ge regeringen makt "att fatta en rad beslut som idag måste beslutas av riksdagen", däribland stänga köpcentrum och gym, begränsa folksamlingar, slå igen hamnar och flygplatser, omfördela sjukvårdsresurser med mera.

Enligt M-ledaren finns det redan en särskild lag för krig, men inte kriser.

"Detta handlar i grunden om hur vår demokrati ska fungera i kris, och konsekvenserna för enskilda människor kan bli mycket stora. Det är därför djupt otillfredsställande att regeringen valt att involvera riksdagens partier så sent och relativt slarvigt i denna helt centrala fråga. Men nu är vi där vi är", skriver han på Facebook.

Han påpekar att åtgärder i denna kris måste vara träffsäkra, rättssäkra och ha demokratisk legitimitet. Men enligt Kristersson är regeringens lagförslag mer långtgående än den lag som gäller i krig.

"Därför är vi kritiska till regeringens förslag. En helt oacceptabel brist i det aktuella förslag som vi fick några timmar på oss att bearbeta, är att det helt och hållet vill runda riksdagen som folkets yttersta representant. Till och med i den krislag som gäller i krig har riksdagen en tydlig roll (den s.k. förfogandelagen). Regeringen får i krig ett större mandat än vanligt – men alla åtgärder som regeringen fattar beslut om med stöd av den krislagen och som gäller omedelbart ska inom en viss tid godkännas, eller upphävas, av riksdagen. Vi har framfört till regeringen att om den under en kort period ska få möjlighet att fatta fler beslut än normalt för att bekämpa smittspridningen, så måste riksdagen också få ett sådant veto", fortsätter han.

Regeringens beslut ska visserligen gälla direkt, påpekar Moderatledaren. Men riksdagen ska i efterhand kunna pröva alla de åtgärder som regeringen vidtar med stöd av krislagen.

Han kräver också att en ny lag tydligt anger hur enskilda som drabbas av regeringens beslut ska ersättas ekonomiskt. Även det är en fråga om rättssäkerhet, säger han. Den måste också garantera en rätt för enskilda att kunna överklaga beslut till domstol. Likaså vill han att samtliga beslut respekterar Sveriges grundlagar samt Europakonventionen för mänskliga rättigheter.

Slutligen måste också regeringens förslag remitteras och granskas av Lagrådet, är Moderatledaren tydlig med.


Träder fram – med en vädjan till sina landsmän. Varningen: De antivita idéerna och rasistanklagelserna kan slå tillbaka.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Styrräntan lämnas oförändrad

Riksbankens besked idag.. "Inflationstrycket är fortfarande något förhöjt."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.