Asylkaoset

Kroatien översvämmas av invandrare

Publicerad 17 september 2015 kl 23.13

Utrikes. Sedan Ungern tidigare i veckan stängde sin gräns har istället grannlandet Kroatien översvämmats av invandrare från tredje världen.

Gilla artikeln på Facebook

Vid sjutiden ikväll hade sammanlagt 9.200 invandrare tagit sig in i landet sedan igår, skriver den kroatiska regeringen på sin hemsida.

Landet har inte på långa vägar kapacitet att hantera det stora inflödet på nästan tiotusen invandrare per dygn och regeringen poängterar att invandrarna tagit sig in i landet illegalt.

Till skillnad från många andra europeiska länder redovisar man även öppet den oproportionerliga könsfördelningen bland invandrarna. Av de 1.191 invandrare som hade registrertats kvart över nio igår kväll var 818 män, 189 kvinnor och 184 barn.

Enligt Kroatiens ledande tidning 24sata är långt ifrån alla de invandrare som tagit sig till Kroatien flyktingar från Syrien. Förutom syrier finns även irakier, iranier, afghaner, pakistanier och palestinier bland invandrarna. På bilder som regeringen lagt ut på internet kan man även se att många av dem är afrikaner. Invandrarna söker sig i första hand till Europa lockade av de generösa välfärdssystemen och i förhoppning om ett bättre liv här.

24sata skriver också att Kroatiens regering överväger att sätta in militär för att stoppa inflödet av fler migranter. Försvarsminister Ante Kotromanović berättar att militären står till förfogande om det skulle behövas för att försvara landets gränser.

EU gick under torsdagen till attack mot Ungern för att man stängt sin södra gräns för invandrarna. Den grekiske EU-kommissionären Dimitris Avromopoulos, som bland annat hanterar flyktingfrågor, kallade Ungerns inrikes- och utrikesministrar till möte och läxade upp dem för att Ungern satt stopp för migranterna. Bland annat sade han att merparten av invandrarna är flyktingar från Syrien som är "i behov av vår hjälp".

De ungerska ministrarna stod dock på sig och sade att de vägrar ställa sig på samma sida som våldsamma invandrare som kastar sten på ungersk polis, skriver Reuters. 20 stycken gränspoliser skadade vid gårdagens sammandrabbningar då invandrare gick till våldsam attack mot dem.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Han byggde en bit Europa – i Guatemala. Leon Kriers nya stad ser allt annat än ny ut.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Gott om kritiska metaller i nordiskt urberg. EU oroas över tillgången på sällsynta råvarorna.0 

Mediers roll viktig för att sprida propaganda om klimatförändringar. "Får konsekvenser i det bredare sammanhanget".0 

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0