Soldiers of Odin
Kulturhuset i Jönköping är en knutpunkt för vänsterextremister.

Kulturhuset i Jönköping om att vara en knutpunkt för Afa: "Vi försöker vara väldigt inkluderande"

Publicerad 9 januari 2017 kl 17.25
Av Mattias Albinsson

Inrikes. 12 Afa-aktivister greps i helgen i och vid kulturhuset i Jönköping efter en misshandel. Kulturhusets administrative samordnare Johan Jonsson försvarar att lokalerna används av vänster­extremister.
– Vi försöker vara väldigt inkluderande, säger han till Fria Tider.

Dela artikeln

Natten mellan lördagen och söndagen attackerades medborgargardet Soldiers of Odin när de var ute och patrullerade i Jönköping. Polisen grep 12 medlemmar i den vänster­extrema grupperingen Afa såsom misstänkta för överfallet. Tre av dem har nu anhållits för brott.

Attacken planerades och utfördes med kulturhuset som bas. Kulturhuset är en verksamhet som på pappret är en ideell förening, men som av kommunala protokoll att döma i princip helt och hållet är skatte­finansierad. De senaste åren har det pågått en segdragen politisk debatt om att låta kommunen ta över verksamheten då det trots allt är skatte­betalarna som betalar notan.

När Fria Tider ringer upp kulturhusets administrative samordnare Johan Jonsson försvarar han att lokalerna används av vänsterkriminella.

– Vi försöker vara väldigt inkluderande och verka för demokratiska rättigheter i vår verksamhet, säger han.

Och då inkluderar ni även kriminella grupperingar?
– Nej, men vi är öppna för alla och försöker vara öppna och göra det möjligt för människor att umgås under demokratiska former.

Enligt Säkerhets­polisens rapport "Våldsam politisk extremism" har den så kallade autonoma miljön, där Afa är den mest centrala aktören, "en tydlig avsikt att agera mot det demokratiska samhällets grundläggande funktioner". Detta gör man bland annat genom attentat mot folkvalda politiker men även opolitiska tjänstemän.

Jonsson poängterar att Afa inte hyr lokaler av kulturhuset eller är en medlems­förening, däremot är de välkomna att använda lokalerna. När Fria Tider frågar om partier och politiska organisationer som Soldiers of Odin, Nordiska motståndsrörelsen, Sverige­demokraterna och Moderaterna kan han inte svara på om man skulle stänga ute någon av dem.

– Vi försöker vara öppna för all demokratisk verksamhet, säger han.

På en direkt fråga om kulturhuset tycker att SD är tillräckligt demokratiskt för att få använda lokalerna svarar han:

– Det är inte min sak att bestämma det egentligen.

Efter helgens våldsamheter, där kulturhuset användes för att organisera ett våldsdåd samt för att gömma vapen i, frågar Fria Tider om Johan Jonsson eller hans kollegor är oroliga för att en nitisk åklagare kan komma att delge dem misstanke om anstiftan eller medhjälp till brott.

– Nej! svarar han.

Annelie Jonsson Hammo är biträdande vakthavande befäl på polisen i Jönköping. Hon säger till Fria Tider att kulturhuset i staden inte är känt hos polisen som en samlingsplats för vänster­extremister eller andra kriminella grupperingar.

– Nej, det är ett kulturområde helt enkelt, säger hon.

Klicka för större bild. Bild: Facebook/FT Arkiv

Natten till den 4 januari i år brann Richard Neijs bil i Jönköping. Neij är inte vem som helst, han är lokal ledare för Soldiers of Odin i Jönköping. Medborgar­gardet misstänker att det är Afa som ligger bakom brand­attentatet.

– Två bilar har de sabbat för honom, berättar Soldiers of Odins frontfigur och talesman Mikael Johansson för Fria Tider.

På morgonen den 4 januari skrev Neij ett argt och hotfullt inlägg på Facebook. "Come to me man on man you cowards!" skrev han samt "FUCK YOU and see you on the 7th you COWARDS!"

Det var natten mellan den 7 och 8 januari som Soldiers of Odin attackerades av Afa utanför kulturhuset. Inlägget på Facebook har av många tolkats som att medborgar­gardet sökte upp Afa för att konfrontera dem.

– Vi har inte medvetet sökt upp Afa för vi är inte ute för att slåss, hävdar Johansson.

Både Mikael Johansson och Richard Neij deltog i den aktuella helgnattens patrullering. Det var emellertid inte de som överfölls och blev nedslagna av Afa utan en 41-årig kvinnlig medlem. Två andra medborgar­gardister skadades när de gick emellan för att rädda henne undan vänster­mobben.

– Jag vet att han Richard inte är glad på Afa eftersom de förstört två av hans bilar, men inom Soldiers of Odin tänker vi inte sänka oss till samma låga nivå som Afa håller. Vi söker inte upp folk för att bråka, säger Johansson.

Men om han skriver "FUCK YOU and see you on the 7th you COWARDS!", kan du förstå att det då tolkas som att det här var en organiserad attack från Soldiers of Odins sida?
– Det kan ju tolkas så, men vi har inte planerat någon attack.

Så det var bara en ren slump att han skrev att han skulle söka upp dem den sjunde och så blev det bråk med Afa den sjunde?
– Ehm, ja. Jag kan inte säga att vi vet att Afa är på plats för vi har inga infiltratörer i Afa.

Och ni kände inte till att Afa var i kulturhuset?
– Nej, vi vet att det brukar hänga vänster­människor i det området vid något café, men jag känner inte till Jönköping som stad.


Efter snyftreportaget i GP. Joakim Lamotte ställde kompletterande fråga till jättefamiljen.0 Plus

Fyra i matchfixningshärva. Allsvenskan-matchen var uppgjord på förhand.0 Plus

Nyheter från förstasidan

112-appen börjar larma om skjutningar och sprängdåd

Anpassas till nya verkligheten. "Hoppas det kan leda till fler tips vid jakten på gärningspersonen."0 

Ekonominyheter

Skattesubventionerade "serverhallar" var bitcoinfabriker

Nya cirkusen kring politikernas skandalsatsning.. "Hur mycket pengar den här sedelpressen spottat ut i tillgångar, det vet vi inte."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.