Nu sprids bilderna på Lena Adelsohn Liljeroth (M) i bloggosfären.

" />

Nu sprids bilderna på Lena Adelsohn Liljeroth (M) i bloggosfären.

" />

Nu sprids bilderna på Lena Adelsohn Liljeroth (M) i bloggosfären.

" />
Faksimil: Pontus Raud/Youtube. Photo: Jenny Nell

Kulturministern firade med hets mot folkgrupp

Publicerad 17 april 2012 kl 04.14

Kulturnyheter.Det blev makabra scener när kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) och Stockholms mäktigaste kulturtanter ställde till med skattefinansierad fest för att fira World Art Day den 15 april. Den antirasistiska ministern, som för tillfället är i full färd med att förbjuda presstöd till Nationell Idag, invigde festen med att skära upp en tårta som skulle föreställa en könsstympad kvinnlig afrikan.

Gilla artikeln på Facebook

Fotografier från invigningen av World Art Day har redan släppts på Facebook och sprids nu flitigt i sociala medier. På de obscena bilderna kan man se hur Stockholms kulturtanter och makthavare firar med en tårta som föreställer en stereotyp afrikansk kvinna.

Ett av festens teman var könsstympning och kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) hade fått hedersuppdraget att "könsstympa" tårtan, vilket syns på en av bilderna.

"Osmakligt"
För den svenska allmänheten föreslår emellertid Liljeroth en betydligt strängare syn på rasism. När tidningen Nationell Idag nyligen fick tillräckligt många prenumeranter för att beviljas presstöd reagerade kulturministern blixtsnabbt.

– Det är osmakligt att extrema tidningar får stöd, sade Liljeroth till Rikdag och Departement, och lovade att se till att tidningar med "rasistiska inslag" skulle kunna berövas presstödet i fortsättningen.

– Även om det handlar om yttrandefrihet så är det inte samma sak som att skattebetalarnas pengar ska gå till att stödja den här formen av media, sade hon vidare till Ekot.

Varför skattebetalarnas pengar ska gå till att finansiera nedanstående tårta framgick dock inte av kulturministerns kommentar.

Afrosvenskarnas riksförbund kräver ministerns avgång
Under tisdagen krävde Afrosvenskarnas riksförbund kulturministerns avgång.

- En smaklös rasistisk manifestation, säger Kitimbwa Sabuni,  talesperson för Afrosvenskarnas riksförbund till Aftonbladet.

- Att säga att man gjorde det här i ett gott syfte förstärker bara hånet mot människor som drabbas av rasism och mot kvinnor som drabbas av omskärelse, fortsätter hon.

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth vill dock tona ned händelsen.

– Jag förstår mycket väl att det här provocerar. Konsten måste få provocera, säger hon till TT.

En längre film på tårtan finns här (varning för osmakliga bilder):


Nyheter från förstasidan

Högerkvinnan till Ursula van der Leyen: "Du hör hemma i fängelse"

Polska ledamoten stal showen. "Du är ansvarig för varje våldtäkt, varje överfall, varje tragedi som orsakas av inflödet av illegala invandrare."0 

Ekonominyheter

Ny kartläggning: Här får du mest sommarstuga för pengarna

Hela listan.. Billigaste platserna – och tipsen för att förverkliga stugdrömmen.0 Plus


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.