Kvinnor skvallrar mer än män

Publicerad 14 maj 2018 kl 00.01

Vetenskap. Kvinnors benägenhet att syssla med så kallat skvaller kan ha evolutions­psykologiska orsaker, visar en ny kanadensisk studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Evolutionary Psychological Science.

Gilla artikeln på Facebook

Både män och kvinnor sysslar med skvaller och att "snacka skit" om andra. Kvinnor, som dominerar skvallrandet, använder det i synnerhet för att tävla om mäns uppmärksamhet, visar studien.

Kvinnor tenderar också att skvallra mer om andra kvinnors utseende, medan män skvallrar om andra mäns finansiella tillgångar och fysiska styrka mer än kvinnor gör.

Adam Davis vid University of Ottawa, Kanada, beskriver skvaller som en absolut avgörande och välutvecklad social egenskap som formats i årtusenden. Han konstaterar att den som skvallrar kan uppnå vitt skilda resultat på sina interpersonella relationer beroende på om människor i den närmaste omgivningen accepterar det eller inte.

I studien fick 290 heterosexuella kanadensare mellan 17 och 30 år ett antal frågor om relationer och skvaller. Svaren visade att de som var mest framgångsrika när det gällde att hitta en partner var de som det skvallrades mest om.

Kvinnor tenderade att skvallra mer än män och de tyckte också om att skvallra mer än vad män gjorde. Medan männen föredrog att skvallra om varandras framgångar var kvinnorna mest berörda av varandras utseende och det sociala värdet av skvaller.

Enligt Davis är skvaller en sorts konkurrenstaktik när det gäller att hitta en partner, som används av både män och kvinnor.

– Dessa resultat visar att skvaller är nära kopplat till konkurrensen om att hitta en partner, och inte bara på skoj, säger Davis.


Få våra viktigaste nyheter

Gör som tiotusentals andra svenskar och följ Fria Tider på Facebook!

Nyheter från förstasidan

Paul: Neokonservativa som hetsar för krig

Uppmanar Trump att hålla fast vid sina principer. "De neokonservativa omkring honom dreglar efter konflikt."0 

Ekonominyheter

"Libra" ska konkurrera med bitcoin. Stora betaltjänster är med på projektet.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.