Rinkebyakademien i Stockholmsförorten Rinkeby brändes ned i samband med invandrarkravaller sommaren 2010 – ett fenomen som två länsstyrelser i Sverige nu förutspår kommer sprida sig till fler och fler kommuner.

Länsstyrelse: Småkommuner måste vara beredda på "social oro"

Publicerad 2 december 2014 kl 19.28

Inrikes. De senaste årens invandrarkravaller är ett fenomen som kommer att sprida sig till allt fler kommuner i takt med att Sverige tar emot fler och fler invandrare. Det förutspår länsstyrelserna i Västra götalands och Skåne län – i Göteborg anordnas nu på torsdag en konferens för att diskutera det nya samhällsfenomenet.

Gilla artikeln på Facebook

Utgångspunkten för konferensen är rapporten "Social oro ur ett kommunalt perspektiv" som släpptes av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) i september i år. I rapporten fokuserar MSB framförallt på invandrarakravallerna i Stockholmsförorten Husby förra året för att försöka dra lärdomar från dem inför framtiden.

En av de inbjudna talarna på konferensen är freds- och utvecklingsforskaren Hans Abrahamsson som håller ett föredrag om "den stora samhällsomdaningen". Han påstår att det är "globalisering" och "nya migrationsmönster" samt en "snabb urbanisering" som skapar "social oro".

Och fenomenet med de sociala oroligheter som drabbade Husby tror de båda länsstyrelserna kommer sprida sig till fler och framförallt mindre kommuner i Sverige.

– Det är på modet med de här frågorna efter kravallerna som varit i storstadsområden och då dyker det här upp även i mindre kommuners risk- och sårbarhetsanalyser, säger Per-Erik Ebbeståhl, trygghets- och säkerhetsdirektör i Malmö till Sveriges radio apropå en annan rapport från länsstyrelsen i Skåne.

Många kommuner i Skåne uppger dessutom att de är oroliga för upplopp, anlagda bränder, terrorattentat och skolskjutningar. Och de mångkulturella inslagen, med framförallt bilbränder och upplopp, är nya inslag i det svenska samhället som myndigheterna inte är vana vid att hantera – det menar Eija Suhonen som är beredskapshandläggare på länsstyrelsen i Västra götaland:

– Samhällets krisberedskap har traditionellt sett varit inriktad på att förebygga och hantera samhällsstörningar orsakade av exempelvis stormar, översvämningar och större olyckor. Vår kunskap och beredskap när det gäller risker av social karaktär är inte lika väl uppbyggd, säger hon i ett pressmeddelande.

Omkring 300 deltagare väntas till konferensen i Göteborg – deltagare som arbetar som alltifrån säkerhets- integrationssamordnare till poliser och brandmän.


Chockerande videon. Skräckdådet sker mitt på dagen – inför publik.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Inte diskriminering kolla personer med utländskt utseende hårdare vid gränsen

Domstol i Nederländerna slår fast. Kränkt politiker som såg ut som en "nigeriansk penningsmugglare" förlorar målet mot gränspolisen.0 

Ekonominyheter

Swedbank har Sveriges minst nöjda kunder

Nya siffror från Svenskt Kvalitetsindex.. Här är Sveriges bästa – och sämsta – banker.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.