SKATT: Stefan Löfven (S) gillar att införa nya skatter.

Löfvens nya klädskatt väntas slå hårt mot branschen: "Helt tondövt"

Publicerad 19 juli 2020 kl 17.48

Politik. Använder du kläder eller skor? Då kommer du från 1 april nästa år få betala den rödgröna regeringens nya klädskatt, eller "Skatt på modet" som regeringen lite vitsigt kallar den.
– Det är ju helt tondövt, säger Mats Hedenström på Svensk Handel om den nya skatten.

Gilla artikeln på Facebook

Trots coronakrisen, där många butiker haft svårt att få ekonomin att gå ihop på grund av färre kunder, har regeringen valt att gå vidare med den hårt kritiserade klädskatten. I april i år presenterades regeringens utredning som föreslår att den nya skatten träder i kraft 1 april nästa år, 2021.

Det är tillverkaren, om klädfabriken ligger i Sverige, som får betala skatten. I annat fall är det klädimportören som blir skattskyldig. Skattesatsen blir 40 kronor per kilo kläder eller skor samt ytterligare 19 kronor för kläder som innehåller polyvinylklorid, polyuretan eller gummi och ytterligare 19 kronor för kläder med allvädersfunktion. I slutänden blir det kunden som tvingas betala för skatten genom högre priser.

Officiellt heter det att klädskatten syftar till att få bort skadliga kemikalier från klädindustrin som så kallade ftalater, organofosfater och klorparafiner – ämnen som exempelvis gör att plaster som används i kläder blir mjukare och inte brinner så bra. Men skatten kommer att införas på alla klädesplagg, även de som inte innehåller de utpekade kemikalierna.

"Konstruktionen bygger på principen att alla kläder och skor som utgångspunkt blir skattepliktiga och att den skattskyldige ges möjlighet till skatteavdrag om denne kan visa att vissa ämnesgrupper inte förekommer i varan", står att läsa i utredningen.

Det är alltså upp till tillverkaren eller importören att bevisa att de listade kemikalierna inte förekommer i kläderna. Och maximalt får 95 procent av skatten dras av, vilket innebär att även helt ekologiskt lokalproducerade kläder åtminstone delvis kommer drabbas av den nya skatten.

Mats Hedenström är näringspolitisk chef på Svensk Handel. Han är väldigt kritisk till klädskatten.

– Det är ju helt tondövt att mitt under rådande pandemi lägga fram ett förslag som innebär en ensidig svensk straffskatt på skor och kläder, säger han till Svenska dagbladet.

Enligt regeringens egen utredning kommer skatten drabba branschen negativt. Man räknar med stigande klädpriser och minskad försäljning, vilket i sin tur innebär att personal kommer behöva sägas upp. Runt 600 arbetstillfällen beräknar regeringen kommer att försvinna på grund av den nya skatten och det är främst kvinnor som blir arbetslösa.

Att klädförsäljningen minskar är dock ett uttalat mål med den nya skatten eftersom "produktionen av kläder och skor har stor klimateffekt, kräver stora mängder vatten och har även andra negativa effekter i produktionsländerna", menar regeringen.


Great Reset

"Great Reset", "Build Back Better"... Globala eliten påstås förbereda radikal dystopisk "ny världsordning" med Trump röjd ur vägen.0 Plus

Kastade molotovcocktails mot lokalen. Video: Men antirasisterna råkade fångas av övervakningskameran.0 Plus

Kräktes två liter "svart vätska" innan sin död. SMS:ade sin mamma: "Din pojke är i fara, om nånting händer med mig, undersök."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Chefsåklagare: "Akut" risk att terrorister invandrar till Sverige – för att slippa straff

Vädjar om att de milda svenska terrorlagarna skärps. Riksdagen vill förbjuda deltagande i "rasistiska" organisationer – men inte i terrororganisationer som IS.0 

Ekonominyheter

Köper jätteannonser mot "bankmaffia"

Slaget om silverpriset fortsätter.. Småsparare köper nu annonser mot prisdumpande blankare i banksektorn.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.