Cecilia Brinck (M) och Ann-Margrethe Livh (V) är oppositions­borgarråd respektive bostads- och demokrati­borgarråd i Stockholm.

M-politiker: "När det gäller människor som flyr från krig struntar jag i vad det kostar"

Publicerad 27 april 2017 kl 11.57
Av Mattias Albinsson

Politik. Moderaterna och Vänsterpartiet i Stockholms stadshus är rörande överens: De invandrare som staden tar emot får kosta precis hur mycket som helst för skatte­betalarna.
– Jag struntar i vad det kostar, säger oppositions­borgarrådet Cecilia Brinck (M).

Gilla artikeln på Facebook

Det finns ingen gräns för hur mycket invandringen får kosta Stockholms skattebetalare. Det är den rödgrönrosa majoriteten i stadshuset samt Moderaterna överens om. Frågan debatterades i stadshus­fullmäktige i måndags, något som Nyheter Idag har uppmärksammat.

Bakgrunden till debatten var en motion som lades fram av Sverige­demokraterna i början av förra året i samband med asylkaoset.

"Det är till exempel inte ovanligt att kommuner belastas med försörjnings­stöd för uppemot 10 procent av sina invånare – och då huvudsakligen för flyktingar och andra invandrare", skriver SD i motionen där man kräver en utredning av vad invandringen kostar stockholmarna.

Social­demokraternas fullmäktige­ledamot Karin Gustavsson anklagade SD för att ha en "fullständigt vidrig" människosyn och fick applåder efter ett kort men känslo­stormande tal.

– Det är svårt att bemöta känslomässiga uttalanden som inte bygger på fakta, suckade Per Ossmer (SD).

Gustavsson fick medhåll från samarbets­partierna i stadshuset, bland annat bostads- och demokrati­borgarråd Ann-Margrethe Livh (V). Även hon höll ett känsloladdat anförande där hon upprepade gånger bankade med händerna i talarstolen.

– Jag tycker det är så oetiskt och jag tycker det är fruktansvärt att få höra det i den här parlamentariska församlingen. Att vi står här och räknar vad små barn kostar som annars skulle dö om de inte tar sig till Sverige, dundrade hon.

– Jag tycker ni ska skämmas som lägger en sådan här motion och sluta räkna på vad människor kostar!

162 877 människor sökte asyl i Sverige 2015 enligt Migrationsverkets statistik. Av dem var 35 015, lite drygt 20 procent, barn under 18 år om man räknar bort den kontroversiella gruppen "ensamkommande flyktingbarn".

Även oppositions­borgarrådet Cecilia Brinck (M) stämde in i den rödgrönrosa talkören.

– Det här är en av de märkligaste debatter jag har upplevt i den här salen på så många olika sätt, inledde hon sitt tal och tillade:

– När det gäller människor som flyr från krig och förtryck och elände så struntar jag i vad det kostar. Jag tycker att det är totalt ointressant i det sammanhanget.

SD:s förslag att utreda vad invandringen kostar för Stockholms skattebetalare röstades därefter ned av de övriga partierna.

Se hela debatten:


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.