Cecilia Brinck (M) och Ann-Margrethe Livh (V) är oppositions­borgarråd respektive bostads- och demokrati­borgarråd i Stockholm.

M-politiker: "När det gäller människor som flyr från krig struntar jag i vad det kostar"

Publicerad 27 april 2017 kl 11.57
Av Mattias Albinsson

Politik. Moderaterna och Vänsterpartiet i Stockholms stadshus är rörande överens: De invandrare som staden tar emot får kosta precis hur mycket som helst för skatte­betalarna.
– Jag struntar i vad det kostar, säger oppositions­borgarrådet Cecilia Brinck (M).

Gilla artikeln på Facebook

Det finns ingen gräns för hur mycket invandringen får kosta Stockholms skattebetalare. Det är den rödgrönrosa majoriteten i stadshuset samt Moderaterna överens om. Frågan debatterades i stadshus­fullmäktige i måndags, något som Nyheter Idag har uppmärksammat.

Bakgrunden till debatten var en motion som lades fram av Sverige­demokraterna i början av förra året i samband med asylkaoset.

"Det är till exempel inte ovanligt att kommuner belastas med försörjnings­stöd för uppemot 10 procent av sina invånare – och då huvudsakligen för flyktingar och andra invandrare", skriver SD i motionen där man kräver en utredning av vad invandringen kostar stockholmarna.

Social­demokraternas fullmäktige­ledamot Karin Gustavsson anklagade SD för att ha en "fullständigt vidrig" människosyn och fick applåder efter ett kort men känslo­stormande tal.

– Det är svårt att bemöta känslomässiga uttalanden som inte bygger på fakta, suckade Per Ossmer (SD).

Gustavsson fick medhåll från samarbets­partierna i stadshuset, bland annat bostads- och demokrati­borgarråd Ann-Margrethe Livh (V). Även hon höll ett känsloladdat anförande där hon upprepade gånger bankade med händerna i talarstolen.

– Jag tycker det är så oetiskt och jag tycker det är fruktansvärt att få höra det i den här parlamentariska församlingen. Att vi står här och räknar vad små barn kostar som annars skulle dö om de inte tar sig till Sverige, dundrade hon.

– Jag tycker ni ska skämmas som lägger en sådan här motion och sluta räkna på vad människor kostar!

162 877 människor sökte asyl i Sverige 2015 enligt Migrationsverkets statistik. Av dem var 35 015, lite drygt 20 procent, barn under 18 år om man räknar bort den kontroversiella gruppen "ensamkommande flyktingbarn".

Även oppositions­borgarrådet Cecilia Brinck (M) stämde in i den rödgrönrosa talkören.

– Det här är en av de märkligaste debatter jag har upplevt i den här salen på så många olika sätt, inledde hon sitt tal och tillade:

– När det gäller människor som flyr från krig och förtryck och elände så struntar jag i vad det kostar. Jag tycker att det är totalt ointressant i det sammanhanget.

SD:s förslag att utreda vad invandringen kostar för Stockholms skattebetalare röstades därefter ned av de övriga partierna.

Se hela debatten:


Knockade helt kvarter. Det turkarna inte vet: Han är proffsboxare.0 Plus

Sex med flyktingbarn

Talar ut anonymt på vänstersajt. Nu väcks frågan om svenska kvinnors sex med flyktingbarn kan vara övergrepp.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Bolånetagare ska få slippa amortera

Finansinspektionens nya coronadrag.. Ska gälla samtliga nya och befintliga bolånetagare.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.