Malmö allt fattigare på grund av invandring

Publicerad 27 juli 2020 kl 13.27

Inrikes. Malmö släpar efter ekonomiskt och blir allt fattigare jämfört med övriga delar av landet, rapporterar Sydsvenskan. Anledningen är invandringen och en ung befolkning.

Gilla artikeln på Facebook

Det är centrala Malmö som nu "blir allt fattigare" jämfört med övriga landet, som Sydsvenskan uttrycker det. Samtidigt ökar invånarnas inkomster långsammare.

Men det är inte befolkningens löner i sig som sackar efter utan i stället handlar det om en minskande del av stadens invånare som över huvud taget har en lön.

Sysselsättningen i Malmö har sjunkit ändå från 1990-talet fram till för några år sedan. Utvecklingen är ganska "överraskande", tycker forskaren och nationalekonomen Martin Nordin.

Förklaringen som ges i tidningen är att Malmö har fler unga personer och människor med invandrarbakgrund.

– Malmös svaga utveckling beror främst på förändringar i befolkningens sammansättning. Allt fler är unga och allt fler har utländsk bakgrund. Det är grupper med en låg sysselsättning. När transfereringar som a-kassa och sjukpenning samtidigt sjunker betyder det att disponibel inkomst faller ytterligare, säger Martin Nordin till Sydsvenskan.

Malmö släpar efter samtidigt som staden får 6 miljarder i bidrag från andra delar av Sverige varje år, i så kallat kommunalt utjämningsstöd.


Åldringen hittades dumpad i skogsdunge. Men Muhammed är fri igen efter ett mycket kort straff – och vill göra politisk karriär.0 Plus

Satte skräck i muhammedanerna. Arabisk historiker: "Ingen vågade möta dem i strid"0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Svensk boprislycka i pandemins spår

Bidragen och stödinsatserna räddar bostadsmarknaden.. SBAB bedömer att priserna kommer att stiga ytterligare i höst.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0