Brexit
Storbritanniens premiärminister Theresa May.

May hotar med "ingen Brexit alls"

Publicerad 15 juli 2018 kl 14.40

Utrikes. Storbritanniens premiärminister Theresa Mays politiska överlevnad hänger på den ”mjuka” Brexitplan hon presenterat. Ska hon klara sig måste hon hantera press från både EU och mer hårdföra Brexit-förespråkare inom det egna partiet. I veckan som kommer väntas den avgångne utrikesministern Boris Johnson öka pressen med ett konfrontativt tal i underhuset.

Dela artikeln

Den gångna veckan har varit minst sagt tumultartad för Theresa May. I söndags avgick hennes Brexit-minister David Davis och under måndagen hennes utrikesminister Boris Johnson – båda med hänvisning till hennes ”mjuka” Brexit-förslag. Sedan dess har det pyrt av missnöje i det egna partiet.

Saken blev inte mindre dramatisk av att USA:s president Donald Trump, som gästade Storbritannien i veckan, sågade Mays förhandlingstaktik med EU och menade att den kan komma att kosta Storbritannien ett förmånligt förhandlingsavtal med USA. Bland annat ska han ha föreslagit May att hon borde stämma EU istället för att förhandla.

Trump ökade även pressen på May genom att spekulera kring att Johnson, den avgångne utrikesministern, skulle bli en utmärkt premiärminister.

Med endast nio månader kvar till det planerade EU-utträdet, den 29 mars 2019, kände sig Theresa May i dag tvungen att gå på offensiven. I en direkt replik till sin kritiker i The Mail on Sunday positionerar hon sig både gentemot Bryssel och kritikerna på hemmaplan.

Hon gör dels gällande att hon inte kommer att backa från de krav som hennes regering enats kring, samtidigt som hon varnar för att försöken att sabotera hennes förslag kan skapa en situation som gör att britterna blir utan Brexit över huvud taget.

Jacob Rees-Mogg, ledaren för de hårdföra Brexit-förespråkarna inom det konservativa partiet och känd för sitt välavvägda sätt att kritisera meningsmotståndare, anklagade idag May för att förråda Brexit-väljarna:

– Hon har alltid velat ha en ”mjuk” Brexit. Vi kanske borde ha insett tidigare att en person som ville stanna i EU aldrig har ändrat uppfattning.

På onsdag kommer Boris Johnson hålla sitt avgångstal i underhuset, i vilket han förväntas kommentera sin avgång samt regeringens och premiärministerns Brexit-arbete i mycket hårda ordalag. Enligt vissa är detta upptakten till ett försök kuppa bort Theresa May och ersätta henne med en partiordförande och premiärminister som haft en uttalat ”hård” Brexit-linje från början.


Nyheter från förstasidan

Återvandringsprofil dramatiskt gripen

Martin Sellner skulle tala om att reversera folkutbytet. Då stängde schewizisk polis av strömmen och slog till.0 

Ekonominyheter

Inflationen sjunker ytterligare

Nya siffrorna.. KPI på 4,5 procent i februari.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.