Migrationsverket begär undantag från lagen

Publicerad 5 april 2023 kl 08.02

Lag & Rätt. Migrationsverket, Domstolsverket och tre förvaltningsdomstolar ber om undantag från förvalt­nings­lagen. Detta för att snabbare hinna med att dela ut nya medborgarskap och arbetstillstånd till invandrare.

Dela artikeln

– Vi ser att prövningen av dröjsmålsärenden tar alltför mycket resurser från den vanliga prövningen. Det leder till längre handläggningstider, vilket motverkar själva syftet med regleringen, säger Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik.

Migrationsverket, Domstolsverket och förvaltningsrätterna i Stockholm, Göteborg och Malmö har i en skrivelse föreslagit att regeringen under 18 månader ska göra undantag från möjligheten till dröjsmålstalan enligt förvaltningslagen.

Förslaget gäller arbetsmarknads- och medborgarskapsärenden och syftet är att åstadkomma en paus för att kunna korta handläggningstiderna och minska balanserna.

Trots omfattande åtgärder för att korta handläggningstiderna inom arbetstillstånd och medborgarskap är de genomsnittliga tiderna enligt Migrationsverket för långa. Ett växande antal ansökningar om såväl arbetstillstånd och medborgarskap som dröjsmålstalan gör enligt myndigheten att resurserna i dagsläget inte kan användas effektivt.

– Att många enskilda begär att deras ärenden ska avgöras tar mycket resurser och leder till att handläggningstiderna generellt blir längre – inte minst som många dröjsmålsärenden överklagas till domstol, säger Mikael Ribbenvik.

Myndigheterna anser att ett undantag från 12 § förvaltningslagen under en övergångsperiod skulle ge dem möjlighet att avgöra ärenden som ligger i balans och på sikt uppnå förordningsstyrda handläggningstider. I skrivelsen föreslås att regeringen gör förändringen genom en förordning som ger ett undantag från bestämmelsen i 12 § förvaltningslagen. Det framgår av förvaltningslagen (4 §) jämfört med regeringsformen (8 kapitlet, 7 §, andra stycket) att regeringen kan göra ett sådant undantag.

Möjligheten till dröjsmålstalan infördes sommaren 2018 för att göra det möjligt för enskilda att skynda på avgörandet i förvaltningsärenden som dragit ut oskäligt länge på tiden.

– Vi påpekade redan i vår remiss att det här kunde leda till motsatsen – alltså längre handläggningstider eftersom våra medarbetare får ägna tid åt att pröva dröjsmålsärenden istället för att pröva ansökningar om arbetstillstånd och medborgarskap i sak, säger Mikael Ribbenvik i ett uttalande.

Myndigheterna skriver att "bestämmelsen om dröjsmålstalan förefaller inte vara tänkt att användas för den typen av mängdärenden som ärenden om arbetstillstånd och medborgarskap är. Bestämmelsen är avsedd för mer komplicerade ärenden där handläggningstiden drar ut på tiden, exempelvis skatteärenden."


Vill att ägaren ger sig till känna. "Innehåller ingen dold James Bond-teknologi vad jag kan se".0 Plus

Shoppar 70 tums-TV. Nu växer frågorna om Malmös hantering av socialbidrag.0 Plus

Ekonominyheter

Fler svenskar har kontantreserv efter krigsstarten

Nu har varannan kontanter hemma i beredskapssyfte.. "De senaste årens omvärldshändelser har ökat svenskarnas medvetenhet."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.