Migrationsverket ska flyga in 5.000 kvotflyktingar

Publicerad 27 juli 2020 kl 15.27

Inrikes. Migrationsverket har nu satt upp ett mål att under året ta emot tusentals så kallade kvotflyktingar, uppger myndigheten på måndagen. Detta trots covid-19. Men på grund av coronasmittan kan mottagandet få koncentreras till slutet av året. "Målet att överföra 5.000 kvotflyktingar under året kvarstår", skriver myndigheten på Twitter.

Gilla artikeln på Facebook

Trots coronapandemin har invandringen till Sverige fortsatt. Dock har smittan saktat ner den.

Sedan tidigare har Sverige gått med på att ta emot 5.000 så kallade kvotflyktingar varje år från framför allt Mellanöstern och Afrika.

Och det arbetet ska nu återupptas.

Men på grund av pandemin kanske det stora flertalet inte kan föras hit förrän i slutet av året.

FN:s flyktingorganisation UNHCR och IOM meddelade redan i juni att de återupptagit sitt arbete med "vidarebosättning" av kvotflyktingar. Migrationsverket har efter "noga övervägande" med organisationerna kommit fram till att även Sverige kan återuppta arbetet.

"I ett första skede handlar det om ett begränsat antal personer som planeras komma hit i augusti. Målet är att Sverige under året ska ha tagit emot 5.000 kvotflyktingar. Men pandemins och restriktionernas utveckling, liksom dess påverkan på flygbranschen kan påverka möjligheterna att fullgöra uppdraget i år. I nuläget har myndigheten exempelvis inga nya delegationsuttagningar inplanerade, men målet är att dessa ska kunna återupptas i höst om pandemin klingat av", skriver Migrationsverket idag.

– Det skulle kunna innebära ett mer koncentrerat mottagande i de svenska kommunerna under årets sista kvartal, och vi kommer att fortsätta hålla en tät dialog med kommunerna om utvecklingen, säger Mikael Ribbenvik, Migrationsverkets generaldirektör.


Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Bekräftades vara äkta – nu tätnar mysteriet. Besättningen berättar om filmerna från närkontakten som militären först försökte mörka.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Mer från Inrikes

Polisen: "Samvetslösa bedragare" corona-lurar 90-åringar

Slår larm om stor bedrägerivåg.. "Har specialiserat sig på personer födda på 1920- och 1930-talet."0 

Brå ska undersöka rånarnas etnicitet

Förövarnas och offrens bakgrund undersöks – till slut.. Men myndigheten kommer att argumentera för att "anmälningsbenägenheten" snedvrider statistiken.0 

Senaste uppdateringen. Nu 6.555 coronadödsfall i Sverige totalt.0 

Vetenskap

Forskare: Så blir du YNGRE med nya vetenskapliga metoden. Professorn: "Vi går bakåt i tiden"0 Plus

Kultur