Både åklagaren och tre av de fyra dämda männen har överklagat tingsrättens dom skrev Svea hovrätt i ett pressmeddelande igår. Hovrättens huvudförhandling väntas vara avslutad nästa vecka den 4 eller 5 september.
De fyra åtalade männen ingår i ett kriminellt nätverk som kallar sig Pocos Pero Locos (PPL) - tre av männen är invandrare från Latinamerika medan den fjärde kommer från Mellanöstern. Tillsammans försökte de hota Andersson till att skriva på ett avtal där han skulle anlita deras bemanningsföretag.
Melker Andersson har i polisförhör berättat att han blev "mycket rädd" när de fyra hotfulla männen kontaktade honom och av ett säkerhetsbolag som han anlitade fick han rådet att "hålla sig undan". Han reste därför under våren till Sälen för att ligga lågt där ett tag.
I Sälen blev Melker Andersson uppringd av en man som gav honom tre alternativ. Antingen skulle han anlita gängets bemanningsföretag och anställa kriminella invandrare på sina restauranger, betala fem miljoner kronor för att köpa sig fri från deras krav eller så skulle det bli "krig".
Fredagskvällen den 28 februari bombhotades restaurang F12 och senare samma helg utsattes restaurang Grill för ett brandattentat. Brandattentatet avvärjdes dock av en väktare som såg männen när de var i färd med att krossa en fönsterruta in till restaurangen. Kvartetten flydde då från platsen i en stulen bil - bilen hittades senare brinnande vid Flemingsbergs station söder om Stockholm.
Dagen efter ringdes ännu ett bombhot in, denna gång mot restaurang Miss Voon på Sturegatan. Vid det läget var polisen redan inkopplad och männen kunde senare gripas.
Restaurang Grill utsattes för ett brandattentat redan 2007 då restaurangen blev totalt utbränd och den totala kostnaden för attentatet uppgick till 40-50 miljoner kronor, skriver tingsrätten. Melker Andersson har sedan dess levt med personskydd, under ständigt hot och bor numera på hemlig adress. Han har i förhör uppgett att han lever i ständig rädsla, att framtiden för hans företag är osäker och att han tappat passionen för sitt yrke.
Attentat, hot och utpressning har de senaste åren blivit ett allt vanligare inslag inom krogbranschen i Sverige i takt med den ökande mångfalden i branschen.