Undvik ål och satsa på skaldjur – så vill forskarna att vi äter till nyår

Publicerad 29 december 2016 kl 13.33

Vetenskap. Till jul- och nyårshelgerna slår forskarna ett slag för fisk och skaldjur, som är goda, nyttiga och även bra mat ur ett hållbarhetsperspektiv. Men den utrotningshotade ålen är inte välkommen på middagsbordet.

Dela artikeln

Även om vi kanske mest förknippar julmat med skinka och köttbullar så har fisk och skaldjur länge funnits på de svenska julborden. De flesta vegetariska inslagen är i allmänhet av senare datum. I äldre tider dominerade de inlagda och insaltade maträtterna, innan kyl och frys ingick i kökets basutrustning var färsk mat sällsynt på vintern.

Att fisk varit vanligt vid jul har flera orsaker; en är att många fiskar är fetast och godast då. Förutom lutfisk och sill har det serverats abborre, sik, lax, gädda och ål på julborden i Sverige. Men innan vi börjar planera för helgens matfester utifrån vad som är gott är det bra att få koll på hållbarhetsaspekten.

− Ålen ska vi undvika idag, eftersom beståndet är hotat. Det är bättre att servera inlagd eller gravad makrill på julbordet, säger professor Carl André, institutionen för marina vetenskaper, Göteborgs universitet, i ett pressutskick.

Att festa på räkor till nyår är också helt i sin ordning, de är både hållbara och goda i december. Och forskarna vill heller inte att vi glömmer krabban. Lax är populärt och gott både till jul- och nyårshelgen, och Kristina Sundell, forskare vid GU, uppmanar oss att välja certifierad lax.

− Flera olika märkningar finns, till exempel KRAV och ASC, som tar hänsyn hur laxen är odlad, vad den fått för foder och så vidare. Så det gäller att kontrollera märkningen, även om många av de norska odlade laxarna idag är ASC- eller KRAV-märkta, säger hon.

En fiskrätt som varit omtyckt festmat i Sverige i över 500 år är lutfisken. Det är torkad fisk som lagts i lut, sedan blötlagts och kokats. Lutfisken är känd sedan medeltiden, men finns idag huvudsakligen kvar i Sverige, Norge och Finland och tillhör ländernas jultraditioner. Lutfisk är dessutom basisk och hjälper till att neutralisera det överskott av saltsyra i magen som den feta julmaten kan orsaka.

Men konsumenterna bör vara uppmärksamma på vilken lutfisk de äter, all lutad fisk får inte godkänt av forskarna.

− Det beror på vilken art det gäller och vilket bestånd och hur de fiskas. Torsk från Barents hav och långa fiskad med långrev bör vara acceptabelt, säger Carl André, professor i marin ekologi och populationsgenetik.

Bäst är att alltid fråga i fiskeaffären vad det är för råvara till lutfisken.


Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.