Demonstrationerna i Hongkong

Poliser i Hongkong demonstrerade för dömda kollegor

Publicerad 23 februari 2017 kl 14.20
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Tiotusentals poliser demonstrerade under onsdagen till stöd för kolleger som dömts till fängelse för att ha misshandlat en demonstrant under mass­demonstrationerna i Hongkong 2014.

Dela artikeln

Över 30.000 nuvarande och tidigare poliser samlades tillsammans med sina familje­medlemmar på en fotbollsarena för att visa kollegerna sitt stöd.

Sju poliser dömdes förra veckan till två års fängelse vardera för misshandeln av den 41-årige demonstranten Ken Tsang i oktober 2014. De poliser som nu protesterar tycker att domarna är alldeles för hårda.

– Jag är ledsen och sörjer över att de behandlas som kriminella. De gjorde bara sin plikt som polismän, kommenterade en polis i ett tal.

Under demonstrationerna likställde poliserna sig själva med förföljda judar.

– Jag skulle vilja säga att det är som under andra världskriget. Vi är judar. Och vi förföljs. Vi är judar som förföljs av nazister, visst är vi? sade en av talarna och fick ett rungande "ja" till svar.

Jämförelsen har mött stark kritik från Israels konsulat i Hongkong, skriver SCMP. "Vi önskar att inga ytterligare referenser till Förintelsen görs", heter det i ett uttalande.

Socialarbetaren Ken Tsang var en av aktivisterna under ockupationerna och demonstrationerna hösten 2014. I samband med att ockupanterna skulle tvångsevakueras från finans­distriktet Admiralty hällde han någon form av vätska över de poliser som deltog i insatsen.

Tsang gjorde våldsamt motstånd när han skulle gripas, men övermannades till slut och försågs med handfängsel av de ingripande poliserna. Därefter överlämnades han till en särskild polisenhet som hade i uppgift att transportera honom till arresten.

Istället för att omedelbart föras till polishuset som de andra omhändertagna demonstranterna ville poliserna hämnas för att 41-åringen attackerat deras kolleger. Han bars iväg till ett gathörn där han slängdes ned på marken och överöstes med sparkar och slag.

Händelsen fångades på film av ett TV-team och fick därför enorm uppmärksamhet. Det var inte den enda incident där poliser misshandlade demonstranter under demonstrationerna i Hongkong 2014, men den utan tvekan bäst dokumenterade.

De senaste årens händelse­utveckling i Hongkong, med mass­demonstrationer och korruptions­härvor, har varit svåra att tackla för den tidigare brittiska kolonin som varit en del av Kina i snart 20 års tid.

Hongkong administreras som en så kallad "särskild administrativ region" under devisen "Ett kina – två system" där regeringen i Peking låtit invånarna behålla sin kapitalism och sina medborgerliga fri- och rättigheter. Många är emellertid missnöjda med att den demokratiserings­process som påbörjades under det brittiska styret stannat upp och inte utvecklats.


Nyheter från förstasidan

Andersson: Gubbängen "en existentiell fråga" för Sverige

"Det är en existentiell fråga". Hotar hela "vår demokrati och vårt sätt att leva" enligt S-ledaren.0 

Ekonominyheter

Fler svenskar har kontantreserv efter krigsstarten

Nu har varannan kontanter hemma i beredskapssyfte.. "De senaste årens omvärldshändelser har ökat svenskarnas medvetenhet."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Domstol slår fast: Måste stoppas. Sätter punkt för de omstridda uthängningarna av enskilda.0 

Mer från Utrikes

Miljoner såg hennes brandtal mot befolkningsbytet

"Våra eliter har förklarat krig mot oss".. Det är hög tid att vi slår tillbaka, sade Eva Vlaardingerbroek.0 

Netanyahu orolig för arresteringsorder från ICC

Ska ha delat med sig av bekymren i samtal med Biden.. Både Netanyahu själv och andra toppar kan efterlysas för krigsbrott.0 

Ger upp till 15 års fängelse. Lagen ska "upprätthålla religiösa värderingar och skydda det irakiska samhället".0 

Weinstein till sjukhus efter upprivna domen

Förlorade fyra tänder i fängelset.. Bara "ett vrak" kvar av tidigare Hollywood-mogulen.0 

Vetenskap

Genombrott för nästa generations digitala skärmar. "Nu har vi visat att det går att göra."0 

Forskare talade ut om IQ-skillnader – sparkas från Cambridge. Nathan Cofnas får gå – efter att ha sagt som det var.0 

Kultur

Älvsjömässan kan ersättas av klassisk stadsdel helt i trä. Ska ha plats för 15.000 invånare, enligt förslaget.0