Coronabedragare lurar äldre

Publicerad 15 mars 2020 kl 12.11

Inrikes. Bedragare som riktar in sig på äldre svenskar har nu hittat på ett nytt sätt att lura till sig pengar – genom att spela på coronaoron och den svenska slappheten under utbrottet.

Dela artikeln

Många äldre i Sverige är oroliga för att smittas av coronaviruset – inte minst de som har vuxna barn, ofta ur den så kallade boomer­genera­tionen, som vägrar att hjälpa dem med nödvändiga inköp. Dödligheten är mycket hög bland åldringar som smittas av covid-19.

Detta utnyttjas nu av bedragare. Polisen i Blekinge varnar nu för personer som ringer upp äldre och erbjuder sig att handla åt dem med anledning av coronautbrottet.

"Polisen kan inte utesluta att bedragare kan utnyttja denna situation och vill därför uppmana äldre personer till att vara extra vaksamma. Lämna inte under några omständigheter ut pengar i förskott eller kort och koder till personer du inte känner", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen uppmanar äldre som behöver hjälp med att handla att själva ta "kontakt med anhöriga, grannar eller de grupper som organiserar denna typ av hjälp".

"Blir du uppringd utan att själv ha initierat kontakten kan det röra sig om ett bedrägeriförsök. Hör i så fall av dig till polisen på 114 14", skriver polisen.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Varning för otäcka bilder. Även flickvännen som var med vid händelsen är en vänsterextremist som anser att polisen är rasister.0 Plus

"Vi har lurats i 30 års tid." Politiskt korrekt önsketänkande bakom tidigare studier, visar häpnadsväckande nya fynd.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Slovakiens ledare skjuten

"Han kämpar för sitt liv." Robert Fico vann valet på att förespråka fred i Ukraina.0 

Ekonominyheter

Kraftig inbromsning i företagarnas optimism

Företagarindikatorn minskar tydligt.. "Lite av ett bakslag i företagarnas annars försiktigt växande optimism."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Simulerar krigföring mot upprorsmakare. Övningen äger rum i toppmodern kulisstad i Östergötland.0 Plus

Mer från Inrikes

Vetenskap

Avloppsvatten kan bli ren dryck. Renas på billigt sätt med ny metod.0 

Ny substans motverkar fetma. Gav oväntad ökning av fettomsättningen hos möss.0 

Kultur

Pojkscouterna blir könsneutrala. Byter namn – efter 114 år.0