Trolljägaren Robert Aschberg stod bakom scoopet i Aftonbladet.

Aftonbladets stora rasistkampanj mot H&M var en bluff

Publicerad 16 mars 2021 kl 18.50

Media. Aftonbladet och Robert Aschberg påstod sig nyligen ha avslöjat omfattande "rasism" och "diskriminering" i H&M:s butiker. Men myndigheten DO konstaterar nu efter sin granskning att det inte finns några belägg alls för det som tidningen påstår.

Dela artikeln

Aftonbladet slog i slutet av förra året upp sitt scoop stort.

Vänstertidningen, med trolljägaren Robert Achberg i spetsen, uppgav sig ha "avslöjat" hur H&M-personal "diskriminerade" kunder med invandrarbakgrund.

Aftonbladets rapportering i frågan fick så stor uppmärksamhet att tidningen i slutet av november triumfatoriskt kunde rapportera att jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) hade träffat H&M:s ledning – "och förklarat hur hon förväntar sig att företag ska agera".

Hela historien byggde dock på anekdotisk bevisföring. Bland annat hänvisade tidningen till anonyma personer som påstod sig ha arbetat för klädjätten och upplevt "diskriminering". Ett annat "bevis" var att en svart kvinna inte tilläts lämna tillbaka ett plagg eftersom hon saknade kvitto på köpet.

På grund av uppmärksamheten som Aftonbladets scoop väckte valde Diskrimineringsombudsmannen, DO, att genomföra en tillsyn mot H&M.

Nu är tillsynen klar – och utredningen ger inte "stöd för att någon överträdelse av diskrimineringsförbudet har skett", konstaterar DO på sin hemsida.

"Medieuppgifterna gällande byte utan kvitto i butik består av situationstester och DO anser att det inte tydligt framgår att dessa utgör jämförbara situationer. DO har inte heller på grund av uppgifternas anonyma karaktär kunnat utreda dessa förhållanden närmare", skriver myndigheten.

DO konstaterar att det inte ens framgår om Aftonbladets "situationstester" har skett "i samma butik, hos samma medarbetare, vid samma tidpunkt eller med samma varor".

Vidare har DO granskat Aftonbladets påståenden om att H&M-personal har uppmanats att följa efter, alternativt har följt efter, kunder i butik och konfronterat dem.

"H&M:s internutredning har enligt företaget inte visat några tecken på att butikspersonal har följt efter eller uppmanats att följa efter kunder i butik. Att butikspersonal konfronterat kunder tillbakavisas bestämt av H&M. I den här delen står alltså ord mot ord, och eftersom medieuppgifterna är anonyma har DO inte kunnat utreda omständigheterna vidare. DO:s utredning ger därför inte stöd för att H&M har överträtt diskrimineringsförbudet som har samband med etnisk tillhörighet", skriver DO.


Vill att ägaren ger sig till känna. "Innehåller ingen dold James Bond-teknologi vad jag kan se".0 Plus

Shoppar 70 tums-TV. Nu växer frågorna om Malmös hantering av socialbidrag.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Fler svenskar har kontantreserv efter krigsstarten

Nu har varannan kontanter hemma i beredskapssyfte.. "De senaste årens omvärldshändelser har ökat svenskarnas medvetenhet."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Efter händelsen vid grundskolan. Polisens bild från gripandet väcker förfäran.0 Plus

Vetenskap

Genombrott för nästa generations digitala skärmar. "Nu har vi visat att det går att göra."0 

Forskare talade ut om IQ-skillnader – sparkas från Cambridge. Nathan Cofnas får gå – efter att ha sagt som det var.0 

Kultur

Älvsjömässan kan ersättas av klassisk stadsdel helt i trä. Ska ha plats för 15.000 invånare, enligt förslaget.0