Den kungliga hovleverantören Rob. Engström AB krävs på 8,5 miljoner kronor efter kammarrättens beslut och har nu alltså överklagat till Högsta förvaltningsdomstolen i syfte att slippa avgiften helt.
Kammarrätten i Stockholm skärpte förvaltningsrättens tidigare domar gällande Nymans ur och Rob Engström och anser att överträdelserna av penningtvättsregelverket har varit så allvarliga att det motiverar sanktionsavgifter på 6 miljoner respektive 8,5 miljoner kronor.
När det gäller Nymans Ur skriver kammarrätten att bolaget har behandlat alla betalningar under gränsbeloppet på 5.000 euro som lågriskbetalningar utan krav på kundkännedom. Av de stickprovskontroller som länsstyrelsen gjort framgår att bolagets kunder har kunnat göra flera kontanta betalningar som har understigit gränsbeloppet men tillsammans uppgått till ett belopp som överstigit gränsvärdet, vilket strider mot penningtvättsregelverket.
Medvetet kringgående
Det har även varit möjligt att handla presentkort mot kontant betalning understigande gränsvärdet och sedan köpa en dyr klocka för alla presentkort vid ett och samma köptillfälle. Bolaget har vidare registrerat transaktioner på olika kundkort för samma kund. I många av de granskade fallen har det inte funnits några uppgifter om vem kunden är och ansenliga belopp har därmed undandragits kontroll.
"Det förfaringssätt som bolaget har använt sig av vid kundbetalningar framstår som ett medvetet kringgående av regelverket och överträdelserna är därför synnerligen allvarliga", skriver Kammarrätten och fortsätter:
"Vidare har bolagets allmänna riskbedömning varit så bristfällig att den inte har kunnat ligga till grund för bolagets rutiner, riktlinjer och övriga åtgärder som bolaget ska vidta för att minska risken för penningtvätt och finansiering av terrorism."