Medlemmarna i bandet Lauwarm.

Konsert avbröts – vita musiker hade dreadlocks

Publicerad 28 juli 2022 kl 11.09

Kulturnyheter. En reggaekonsert i Schweiz fick avbrytas sedan flera i publiken mått dåligt av att vita medlemmar i bandet hade dreadlocks, rapporterar Die Welt.

Dela artikeln

Reggaebandet Lauwarm består av schweiziska män som klär sig i för musikgenren typiska kläder. Två av bandmedlemmarna har rastaflätor.

Under konserten i Bern den 18 juli var det flera åhörare som "kände obehag" och "mådde dåligt" av detta och ansåg att musikerna såsom vita män ägnade sig åt "kulturell appropriering" av tredje världen-kultur.

Ägarna till kulturlokalen – restaurangen Brasserie Lorraine – beslutade sig då för att avbryta konserten, efter att ha pratat med bandet, skriver Die Welt.

Nu ber arrangörerna om ursäkt för spelningen i ett inlägg på Facebook.

"Vi vill be alla som mådde dåligt av konserten om ursäkt. Vi misslyckades med att ta tag i saken ordentligt i förväg och skydda er", skriver brasseriet.

Arrangörerna bjuder desstuom in till en "diskussionsrunda på temat kulturell appropriering" den 19 augusti. Man framhåller att ”rasism och andra former av diskriminering inte ska få en enda millimeters utrymme”.

Sångaren i bandet Lauwarm, Dominik Plumettaz, säger till Blick att han beklagar bandet inte lyckades få till en dialog med "kritikerna" i publiken.

Han försvarar sig dock mot anklagelsen om "kulturell appropriering" – bland annat genom att hänvisa till att hans egen mormor var mörkhyad.


Vill att ägaren ger sig till känna. "Innehåller ingen dold James Bond-teknologi vad jag kan se".0 Plus

Shoppar 70 tums-TV. Nu växer frågorna om Malmös hantering av socialbidrag.0 Plus

Ekonominyheter

Fler svenskar har kontantreserv efter krigsstarten

Nu har varannan kontanter hemma i beredskapssyfte.. "De senaste årens omvärldshändelser har ökat svenskarnas medvetenhet."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.