Trots internationella influenser och "grön trend" är det inget som hotar julskinkans dominans på julbordet.
Enligt Livsmedelsföretagens stora julmatsundersökning vill nästan 70 procent att kött och charkprodukter ska dominera julbordet. Skinka är i särklass den populäraste rätten men den har utmanats på senare år av Janssons frestelse och sill.
En av de stora gamla klassikerna är dopp i grytan, även om den håller på att försvinna. Lutfisk är också på väg att fasas ut. För äldre generationer var lutfisk ofta en självklarhet på julbordet.
En gammal tradition är att äta grisfötter på julbordet vilket också hängde ihop med att man var mån om att äta allt på den slaktade grisen. Men idag är det en ovanlig syn. Att ha ett pyntat grishuvud med äpple i munnen på bordet var också en del av det traditionella julbordet.
Den rökta ålen är en annan rätt som försvunnit nästan helt från julborden sedan den blev rödlistad.
Efter julskinkan och Jansson kommer sillen som en stark trea. Förr åts vanlig sill till vardags, men när det blev dags för fest, såsom till jul, kryddades den upp. Den äldsta inlagda sillen är kryddsill och den har vi ätit sedan åtminstone 1700-talets mitt.
Vilka drycker toppar då på julbordet? Kanske inte helt överraskande vill nästan alla ha julmust (78 procent). 43 procent föredrar julöl, 33 procent vatten och 31 procent snaps.
Förutom julmatsklassikerna dyker flera regionala och internationella varianter, som exempelvis karelska piroger, renstek och plommonpudding upp som ovanligare inslag enligt Livsmedelsföretagens julmatsundersökning.