Regeringen vill tvinga kommunikationstjänster som Signal och Whatsapp att lagra alla meddelanden som skickas via deras plattformar.
Syftet är att ge polisen och Säpo möjligheten att begära ut data i brottsutredningar. Men kritiker menar att detta i praktiken innebär att man kräver att krypteringen bryts – något Signal vägrar att göra.
– I praktiken innebär det här att man ber oss bryta krypteringen som är grunden för hela vår verksamhet. Att be oss lagra data skulle underminera hela vår arkitektur och det skulle vi aldrig göra. Vi skulle hellre lämna den svenska marknaden helt, säger Signals chef Meredith Whittaker till SVT Nyheter.
Hon varnar för att en sådan åtgärd skulle äventyra användarnas säkerhet och göra det lättare för obehöriga att komma åt privat kommunikation.
– Om du skapar en sårbarhet utifrån svenska önskemål så skulle det skapa en väg att underminera hela vårt nätverk. Därför skulle vi aldrig införa de här bakdörrarna.
Meredith Whittaker hänvisar till cyberangrepp som skett tidigare och menar att en bakdörr för svenska myndigheter också skulle kunna exploateras av andra aktörer.
– Det finns inga bakdörrar som bara ”the good guys” har tillgång till, säger hon.
Trots att polisen och Säkerhetspolisen är positiva till lagförslaget höjs nu kritik från oväntat håll. Försvarsmakten, som nyligen rekommenderade sin personal att använda Signal för att undvika avlyssning, har riktat skarp kritik mot planerna. I ett brev till regeringen skriver de att lagförslaget skulle innebära att säkerhetsbrister införs som kan utnyttjas av tredje part.
Regeringen vill att riksdagen klubbar igenom förslaget i mars nästa år, men om det sker kan Sverige alltså bli ett av de få länder där Signal inte längre finns tillgängligt.