Det tyska författningsskyddet (BfV) har klassificerat hela Alternativ för Tyskland (AFD) som en "högerextrem rörelse", vilket öppnar upp för regimen att infiltrera, massövervaka och i största allmänhet försöka sabotera för det största oppositionspartiet.
Spionmyndigheten hänvisar till att partiets "etniskt baserade folkförståelse" inte är förenlig med den antirasistiska grundlag som USA tvingade Tyskland att anta under ockupation 1949. Beslutet fördöms kraftigt av AFD:s ledning, medan en rad andra partierna nu använder det för att kräva ett totalförbud av partiet.
– Detta är ett hårt slag mot den tyska demokratin, säger AFD:s partiledare Alice Weidel och Tino Chrupalla i en gemensam kommentar där de anklagar säkerhetstjänsten för att kriminalisera partiet.
Duon hävdar att beslutet är politiskt motiverat, särskilt då AFD i dagens mätningar leder som Tysklands största parti.
AFD:s ledare betonar också att säkerhetstjänstens beslut inte är rättsligt bindande och att partiet kommer att bekämpa det på rättsliga vägar.
Beatrix von Storch, AFD:s vice talman, kallar åtgärden ett "angrepp på demokratin" och varnar för att det kan bana väg för en auktoritär stat.
För att motivera beslutet pekar BfV på att företrädare för partiet har uttryckt åsikten att tyskar är något mer än personer som bor i Tyskland och har ett tyskt pass. Myndigheten anser att detta synsätt bryter mot de antityska påbuden den USA-påtvingade grundlagen och att den förbjuder att man definierar tyskar som ett folk.
Beslutet välkomnas dock av de andra partierna, som med fasa sett AFD rusa i opinionen. Bland annat uttalar sig inrikesminister Nancy Faeser från socialdemokratiska SPD, som påstår att säkerhetstjänsten agerat oberoende och att det inte finns något politiskt inflytande bakom beslutet. Hon konstaterar samtidigt att beslutet att klassa AFD som högerextremt inte "automatiskt" leder till att partiet kommer att förbjudas inom kort, men att den förbudsprocessen nu måste få sin gång.
De är specifikt SPD, De gröna och vänsterpartiet Die Linke som trycker på för ett totalförbud, men även företrädare för "högern" i form av Kristdemokraterna har varit drivande. SPD:s vice ordförande, Serpil Midyatli, är en av de starkaste förespråkarna för ett förbud.