Trots signaler om sjunkande inflation och en svag svensk ekonomi väljer Riksbanken att sitta still i båten.
I ett uttalande skriver myndigheten att man vill invänta mer information innan några åtgärder vidtas:
”Effekterna på inflationen är mer svårbedömda. Direktionen anser att penningpolitiken för närvarande är väl avvägd och att det är klokt att invänta mer information för att få en tydligare bild av utsikterna.”
Detta väcker reaktioner.
Det hade behövts en sänkning "här och nu", säger Sven-Olov Daunfeldt, chefsekonom på Svenskt näringsliv, till Aftonbladet.
– Konsumenternas framtidstro är bruten och det är kämpigt för företagen, framförallt för dem som vänder sig mot den inhemska marknaden, fortsätter han.
Även Elinor Odeberg, chefsekonom på den vänsterorienterade tankesmedjan Arena Idé, är kritisk:
– Jag tycker att det är ganska svagt att bara hänvisa till omvärlden när man väljer att avvakta med en sänkning, när vi har svag konjunktur och arbetslösheten är hög här i Sverige. Vi har en inflation på målet. Då bör man sänka räntan, säger hon.
Båda lyfter att den globala osäkerheten – bland annat till följd av Donald Trumps återkomst som president i USA och hans aggressiva tullpolitik – inte är något som väntas försvinna inom kort. Därför borde Riksbanken, enligt kritikerna, agera istället för att vänta.
Andra ekonomer tolkar dock Riksbankens tonläge som ett tecken på att en sänkning kan komma senare under året. Robert Bergqvist på SEB kallar beskedet ”klart mjukare än väntat” och menar att dörren nu står öppen för en räntesänkning. Samma bedömning gör LO:s Torbjörn Hållö. Men inte alla håller med. Nordeaekonomen Annika Winsth anser att RIksbanken i så fall borde ha varit tydligare med det ifall de öppnade för en sänkning i juni.