Bostadsbubblan

Nordea: Ta höjd för rörlig boränta på 6 procent redan i sommar

Publicerad 26 januari 2023 kl 14.29

Ekonomi. Nordea har publicerat sin senaste boränteprognos där banken förutspår att Riksbanken kommer höja styrräntan med 0,5 procentenheter i februari, följt av ytterligare en höjning i april och eventuellt en tredje höjning i sommar.

Dela artikeln

Chefsekonomen Annika Winsth menar att inflationen i december var en kalldusch för Riksbanken och att den fortfarande är för hög, trots förväntningar om att den kommer att falla tillbaka i vår.

Banken utesluter inte möjligheten till ytterligare en höjning i sommar, på grund av ECB:s aggressiva räntehöjningar som väntas i vår.

ECB:s agerande pressar Riksbanken att agera, eftersom en svag krona är ett problem och en risk som kan leda till att man importerar mer inflation.

Winsth påpekar också att bolånekunder bör ta höjd för att den rörliga 3-månadersräntan stiger med åtminstone 0,75 procentenheter redan i vår.

Sommarens rörliga boränta skulle därmed ligga runt 6 procent. Det skulle innebära räntekostnader på 5.000 kronor i månaden per lånad miljon.

Detta är dock för mycket för många hushåll, som lånat många miljoner med små inkomster. I synnerhet om elkostnaderna fortsätter vara höga och arbetslösheten stiger samtidigt.Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.