Besättningen på Ax-3. Från vänster Marcus Wandt, Michael López-Alegría, Alper Gezeravcı och Walter Villadei.

Nu kommer svenske astronauten hem

Publicerad 7 februari 2024 kl 11.44

Inrikes. Efter sjutton dagar ombord på den internationella rymdstationen är det nu dags för den svenska astronauten Marcus Wandt att komma hem. Klockan 15:05 i eftermiddag lämnar kapseln rymdstationen.

Dela artikeln

Axiom Space, SpaceX och Nasa har meddelat att resan hem för Marcus Wandt och de andra i besättningen för Ax-3 nu kan inledas. Vädret ser bättre ut vid landningsplatsen i havet utanför Florida och hållpunkterna är nu dessa (tiderna är i svensk tid):

* Onsdag den 7 februari klockan 13:15. Besättningen sätter sig i kapseln och stänger luckan till rymdstationen
* Onsdag den 7 februari klockan 15:05. Kapseln med besättning kopplar bort från rymdstationen och påbörjar sin färd ner mot jorden.
* Fredag den 9 februari klockan ca. 14:30. Kapseln landar i havet utanför Floridas kust.

Det finns dock alltid risk att tiderna förändras.

Efter att kapseln med astronauterna dockat av från rymdstationen påbörjas en serie processer för att bromsa upp och sänka kapseln innan den till sist träder in i jordens atmosfär. Väl i atmosfären låter man kapseln falla till en läglig höjd för de första fallskärmarna att veckla ut sig, strax därefter vecklas nästa fallskärmar ut för att sänka farten ytterligare innan kapseln med astronauterna dimper ner i havet där bärgningsbåtar väntar dem.

Det kommer att sändas live från alla hållpunkter under Ax-3:s hemresa. Det senaste om tider och hur man kan följa händelsen finns hos Axiom Space.


Nyheter från förstasidan

Staten tar över pendeltågen i Stockholm efter kaos

Nödavtal med SJ träder i kraft imorgon. "Successivt kommer resenärerna att märka förbättringar".0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.