Asylkaoset
Ur kampanjmaterial från Migrationsverket.

Nu ska Malik och tusentals andra illegala invandrare hem igen

Publicerad 1 juni 2016 kl 19.21
Av Mattias Albinsson

Inrikes. Idag skärptes regelverket för de tusentals illegala invandrare som vistas i Sverige, trots att de fått avslag på sin asylansökan och uppmanats att lämna landet.

Gilla artikeln på Facebook

Invandrare som uppehåller sig illegalt i Sverige, så kallade "papperslösa flyktingar", har nu inte längre rätt till gratis bostad och bidrag, vilket de haft tidigare. Och Migrationsverket kan kalla in polisen för att få hjälp med att kasta ut ovälkomna invandrare från myndighetens asylboenden.

När Fria Tider under onsdagen pratar med polisen på nationell nivå är det inte känt om eller i hur stor utsträckning polisen kallats in för att göra sådana avhysningar.

– Om de behöver hjälp sker nog det regionalt, skulle jag tro. Man hör inte av sig centralt utan man hör av sig till polisen lokalt, säger presstalesmannen Stephan Ray.

I en kampanjfilm som Migrationsverket tagit fram uppmanas de ovälkomna invandrarna att resa hem igen. I den tecknade filmen används den fiktiva araben "Malik" som exempel.

"Malik får avslag på sin asylansökan eftersom han inte har skyddsskäl. Då har han inte längre rätt till hjälp med boende och pengar", informerar filmen.

Därefter upplyses om att Malik måste lämna tillbaka sitt LMA-kort, sitt bankkort och sina nycklar. I nästa sekvens syns Malik på flygplatsen på väg tillbaka till sitt hemland.

Illegala invandrarfamiljer berörs dock inte av den nya lagen och kommer fortsätta få bostad och bidrag, trots att de saknar rätt att stanna i Sverige.


Familjen som flydde Sverige

Sverige tvångsplacerade henne hos arabisk bidragsfamilj. Då "kidnappade" pappan sina egna döttrar och flydde landet – nu talar hon ut i utländsk media.0 Plus

Befolkningsbytet

Nytt rekord i utvandring. Siffror visar: Så flyr vi när tredje världen flyttar in.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Staffanstorp, Jönköping, Strömstad, Vänersborg. Klicka för att se de klankriminella i din hemstad – data från polisens hemliga rapport.0 Plus

Vetenskap

8.400 år gammal hund hittad i Sölvesborg. Tros ha begravts med gravgåvor.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0