Ny teknik väntas försvåra vitpixling

Publicerad 17 april 2024 kl 15.23

Media. Att ändra färgtonerna i pixlade bilder på exempelvis brottslingar kommer att bli svårare för media att göra i smyg i framtiden. Detta då de ledande kameratillverkarna just nu inför en teknik för äkthetskontroll av fotografier i efterhand.

Dela artikeln

Det är mjukvarujätten Adobe som lett utvecklingen av Content Authenticity Initiative (CAI), där professionella kameror kommer att utrustas med en signeringsfunktion som avslöjar hur en bild har förändrats innan den når exempelvis en tidningsläsare.

Alla förändringar kommer att lagras i en offentligt tillgänglig och signerad loggfil – en så kallad blockkedja – som populära bildbehandlingsprogram såsom Lightroom och Photoshop kommer att skriva sina förändringar till.

Den som misstänker att en bild som dyker upp i exempelvis Aftonbladet skulle ha utsatts för manipulation kommer därför att kunna söka på bilden på en hemsida och se vilka förändringar som har gjorts. Förändringarna ska enligt specifikationen beskrivas på ett begripligt språk, exempelvis "Pixlade delar av bilden" och "Gjorde pixlarna ljusare" och så vidare.

Den nya tekniken är enligt Adobe ett sätt att behålla förtroendet för fotografiska bilder i en tid då AI-teknik gjort manipulationer som tidigare var mycket tidskrävande relativt enkla att åstadkomma, vilket höjer kraven på transparens.

De dominerande företagen inom professionellt nyhets­fotografi, Canon, Sony och Nikon, är anslutna till initiativet och även nyhetsbyrån Reuters, enligt ett pressmeddelande.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Coronavaccin

Läkare och makthavare hängdes 1948. Här är okända dokumentet som klassar tvångs­vaccinering som brott mot mänskligheten – än idag.0 Plus

Portabel "skyddskupol" skyddar styrkorna på marken. Samtidigt storsatsar Sverige på föråldrade amerikanska Patriot-system.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Misstänkt väskmördare gömmer sig utomlands

Polisen går ut med namn och bild. Kvinnor gripna i USA för inblandning i mordet på Värmdö.0 

Ekonominyheter

Prognos: Bostadsbyggandet på fortsatt låga nivåer

Tecken på en liten vändning.. "Men vi är långt ifrån de nivåer som behövs."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.