Donald Trump.

Oro på mediehusen i USA: "Väljarna överger etablissemanget"

Publicerad 10 februari 2016 kl 15.29

Utrikes. Donald Trump och Bernie Sanders stod som storsegrare efter nattens primärval i New Hampshire. I amerikanska medier råder oro och analytiker och opinionsbildare försöker slå sina huvuden ihop för att förstå: Hur kunde detta hända?

Gilla artikeln på Facebook

Både Trump och Sanders kan beskrivas som populister. De är öppet kritiska till storbankerna och driver sina kampanjer utan pengar från vare sig Wall Street eller särintressen.

Ändå krossade de motståndarna i sina respektive partier under primärvalet i New Hampshire.

På de amerikanska mediehusen försöker journalister yrvaket bena ut hur detta kunde ske. Varför har väljarna övergett etablissemanget?

"Vi ser ett totalt förkastande av det politiska etablissemanget. Detta är ett hot som vi inte har tagit på tillräckligt stort allvar de senaste åren, vilket framgår av att de flesta avfärdade Trump som en clown och ett skämt", skriver Douglas Schoen för Fox News.

Medierna nämner i synnerhet det hot som Donald Trump utgör mot det republikanska partietablissemanget, vars favoritkandidater ligger långt efter Trump i opinionen. Kommentatorer gör gällande att partiet befinner sig "i kaos" och "stirrar ner i en avgrund".

Timothy Lee beskriver i Vox resultatet i New Hampshire som "en fullkomlig katastrof för det republikanska etablissemanget". Han föreslår att etablissemanget sluter sig samman bakom Ted Cruz, som också av många betraktas som en "outsider" och därför kan tänkas ha en större chans att besegra Trump än de andra.

På samma nyhetssajt skriver vänsterprofilen Ezra Klein att Donald Trumps framgångar är "fruktansvärda".

"Trump är den farligaste större presidentkandidaten i mannaminne. Han kombinerar sina fruktansvärda idéer med ett oroväckande temperament; Han är rasist, sexist och demagog, men han är också en narcissist, en översittare och en dilettant", konstaterar Klein.


Liberala floskeln "Vi är alla afrikaner" utmanas av spektakulärt fynd. Människoliknande varelser i Europa vid en tid då våra påstådda förfäder i Afrika såg ut som apor, enligt ny studie.0 Plus

"Svenska kvinnor är bara bra till en sak." Fick PUT efter första våldtäktsförsöket – nu döms han för fler attacker.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Polisen varnar för raskrig i centrala Göteborg

Kriminella invandrarnätverk krigar mot varandra. Polisen: "Det sker återkommande stora våldsamma sammandrabbningar."0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Staffanstorp, Jönköping, Strömstad, Vänersborg. Klicka för att se de klankriminella i din hemstad – data från polisens hemliga rapport.0 Plus

Vetenskap

8.400 år gammal hund hittad i Sölvesborg. Tros ha begravts med gravgåvor.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0