Polisen dna-topsar allt fler

Publicerad 4 februari 2020 kl 11.47

Inrikes. Under 2019 ökade antalet dna-topsningar hos polisen i Stockholm med 17 procent jämfört med 2018.

Gilla artikeln på Facebook

En del av ökningen under 2019 beror på att Stockholmspolisen topsat fler personer misstänkta för bidragsbrott.

– Det är en medveten satsning eftersom vi vet att brott mot välfärdssystemen inte sällan har en koppling till organiserad brottslighet, säger Patrik Lillqvist, chef för bedrägerisektionen vid regionala operativa enheten, på polisens hemsida.

En topsning i ett enklare ärende kan leda till att polisen hittar den som står bakom ett grovt brott i ett helt annat. Ett exempel är från 2018 då polisen i södra Stockholm utredde ett ärende som bland annat gällde övergrepp i rättssak. Vid ett förhör topsade polisen den misstänkte gärningspersonen och körde sedan dna-proflen mot polisens spårregister. Det blev träff i ett ouppklarat och nedlagt våldtäktsärende från 2011. Efter sju år återupptog polisen ärendet och drev det fram till åtal.

Det finns tre olika register för dna-profiler i Sverige: dna-registret, utredningsregistret och spårregistret. Nationellt forensiskt center (NFC) administrerar de svenska registren.

Dna-registret innehåller dna-profiler från personer som finns registrerade i belastningsregistret och som har dömts för brott med annan påföljd än böter eller har godkänt ett strafföreläggande som avser villkorlig dom. Registret innehåller cirka 152.000 identiteter.

I utredningsregistret finns dna-profiler från misstänkta som topsats i ett ärende. Om ärendet läggs ned tas personens dna-profil bort. Vid uppfyllda villkor i annat fall förs den över till dna-registret. I utredningsregistret finns cirka 13.700 identiteter.

Spårregistret innehåller knappt 39.000 okända dna-profiler från brottsplatser.


Hänger lappar med budskap på liken. "Jag heter Sajal, Jag våldtog... Det här är mitt straff" skrev lönnmördaren på sitt tredje offer.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Fyra döda i bilolycka – film sprids på nätet

Polisen: "Vidrigt." Den som filmade olyckplatsen i Göteborg riskerar fängelse.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Trumps handelspolitik kommer till Europa, skriver Dan Ahlmark. Den politiska globalismen kan bli nästa område som omdanas.0 

Mer från Inrikes

Studie: Afrikaner härstammar från okänd art

Bär på särskild "spök-dna" som saknas hos européer och asiater.. Men forskarna vet inte vad det är för apmänniska som afrikanerna blandat sig med.0 Plus

Greta klimatskolkade med kriminell rappare

"En oväntad vänskap.". Gangsterrappare stod för underhållningen under Fridays for future på Södermalm.0 

Vetenskap

Kultur

Judisk grupp stoppar Roger Waters. Pink Floyd-stjärnan anklagas för att vara antisemit.0