Landstinget lockade förortsungdomar med ett "HPV Event".

Polisen: Ungdomar från förorten bakom kravaller i Göteborg

Publicerad 11 december 2016 kl 08.48
Av Mattias Albinsson

Inrikes. Det bröt ut våldsamma kravaller i Gamlestaden i Göteborg igår kväll sedan landstinget anordnat ett hiphop-jippo för att locka tonårs­flickor från förorten att vaccinera sig mot livmoderhals­cancer.

Gilla artikeln på Facebook

Arrangemanget, kallat "HPV Event", lockade med invandrar­artister och grupper som Daniel "Dani M" Monserrat, Roshanack "Rosh" Anoushe, George "Gee" Dixon och Andra generationen. Syftet var att förmå unga kvinnor att vaccinera sig mot HPV-virus.

Hundratals förorts­ungdomar strömmade in till Medborgarhuset i Gamlestaden för att se sina idoler och vid niotiden på kvällen var det rejält stökigt i festlokalen.

– När man stängde och utrymde lokalen på arrangörernas begäran så riktades aggressiviteten mot polisen som kom till platsen, berättar Peter Adlersson på Göteborgs­polisen för Fria Tider.

– Många var aggressiva, det kastades sten och två polisbilar fick skador.

Enligt det vakthavande befäl som tjänstgjorde igår kväll deltog omkring 200 ungdomar i oroligheterna genom att uppträda "mer eller mindre aggressivt". Ett 30-tal poliser kallades in för att stävja våldsamheterna.

– Det var mycket ungdomar som kom utifrån och sedan återvände till sina stadsdelar, berättar Adlersson.

Så det var ungdomar från förorten?
– Ja, precis. Sedan vet jag inte om det är samma ungdomar som bråkar i Hammarkullen. De kom från olika ställen utanför stan, då blir det oroligt.

Organiserat
Våldet mot polisen var till viss del organiserat.

– De som tycker om det här med att bråka tar varje tillfälle i akt, berättar Adlersson.

– Här fylldes det på med ungdomar efter hand, så jag vet inte om man ringde efter fler ungdomar för att få mer styrka mot polisen.

Tidigare under veckan har invandrar­relaterade oroligheter skakat Göteborgs­förorten Hammarkullen. Och gårdagens oroligheter kan vara kopplat till de våldsamheterna.

– En del är säkert samma folk som har bråkat tidigare.

Kvart över elva på kvällen hade situationen i Gamlestaden lugnat ned sig. Ingen kom till skada i samband med upploppet, men polisen lyckades heller inte gripa någon.

– När det är stenkastning är det jäkligt svårt att se vem det är som kastar, förklarar Adlersson.

Demonstrerade
Tidigare under lördagen hölls en demonstration utanför Medborgarhuset av en grupp människor som motsätter sig HPV-vaccinering. I sociala medier är inte minst NHF, en lobbygrupp som propagerar för så kallad alternativ­medicin, kritisk mot arrangemanget.

"Är det etiskt försvarbart med sådana här vaccinationsjippon? Ska medicinska beslut fattas i samband med fest, jippo och lobbying?" skriver gruppen på sin svenska hemsida.

Demonstrationen under lördags­eftermiddagen ska emellertid inte ha haft något med våldsamheterna senare under kvällen att göra.

– Demonstrationen var det ordning och reda i och enligt poliserna som var på plats hade den inte något med oroligheterna att göra, säger Adlersson.


Video: Kommer "aldrig i livet" flytta tillbaka. "För mycket våldtäkter, mord, knivhuggningar, halshuggningar, skjutningar, sprängningar, rån, allt."0 Plus

Ny studie ger överraskande resultat. Så nära var det att andra världskriget blev kärnvapenkrig.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Swish ligger nere igen. "Jobbar för fullt på det".0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.