Politikernas plan: Bygga ut Uppsala slott med "grotesk vit monsterkloss"

Publicerad 17 februari 2021 kl 14.10

Kulturnyheter. Uppsala slott, som Gustav Vasa och hans söner lät bygga på 1500-talet, ska nu få en postmodernistisk makeover. Åtminstone om stadens vänsterliberala styre får sin vilja igenom.

Gilla artikeln på Facebook

Socialdemokraterna, Liberalerna och Vänsterpartiet vill bygga ut Uppsala slott med en vit lådliknande koloss vid huvudbyggnaden.

Dessutom ska en steril postmodernistisk hiss, lika hög som slottets torn, slås upp.

– Det är det billigaste och den mest driftsäkra lösningen, man kan tänka sig att det blir som Katarinahissen i Stockholm, säger Erik Pelling (S), ordförande i kommunstyrelsen, till SVT Nyheter Uppsala.

Beskedet väcker en vrede bland Uppsalaborna som för tankarna till hur det lät när Uppsalas nya konserthus – som allmänt anses vara en grotesk och motbjudande skapelse – byggdes på 00-talet.

Till och med vänsterliberala Upsala Nya Tidning varnar nu för att planerna på utbyggnaden av slottet "går på tvärs mot folkviljan".

Joakim Holmertz, Centerpartiets politiska sekreterare i Uppsala kommun, skriver på Twitter att han sällan twittrar om sitt jobb men att han gör ett undantag nu.

"Som ett led i att främja kulturen i Uppsala vill S, V & L förstöra den kulturhistoriska miljön kring Uppsala slott", skriver Holmertz.

Han fortsätter:

"Igår bekände Uppsalas styre färg i frågan: de vill att museet blir kvar på Uppsala slott. MEN eftersom slottet är för litet så vill de BYGGA UT slottet från 1500-talet med en grotesk vit monsterkloss mellan huvudbyggnaden och den gamla Vasaborgen."


Video: Kommer "aldrig i livet" flytta tillbaka. "För mycket våldtäkter, mord, knivhuggningar, halshuggningar, skjutningar, sprängningar, rån, allt."0 Plus

Feministerna lockar barn med gratis medlemsskap. Småglin ska möjliggöra fortsatt skattefinansierad kamp mot "rasism".0 Plus

Nyheter från förstasidan

Allt tyder på att Sverige får ny regering

På måndag nästa vecka hålls misstroendevoteringen. SD, M och KD ställer upp på Vänsterpartiets misstroendeförklaring.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.