Estoniakatastrofen

Professor: Estonia-hålet uppstod först, sedan lossnade bogvisiret

Publicerad 12 oktober 2020 kl 14.48

Inrikes. Det stora hålet i skrovet på Estonia uppstod först och fick sedan bogvisiret att lossna. Det säger nu Anders Ulfvarson, professor emeritus i marin konstruktionsteknik, i en intervju med Aftonbladet. Han är säker på att bottensten inte skapade hålet. Men vad som orsakat det, kan han bara spekulera kring.

Gilla artikeln på Facebook

Det var ingen sten eller klippkant på botten som orsakade hålet i Estonia skrov, som nyligen avslöjades i en Dplay-dokumentär.

Det säger Anders Ulfvarson, professor emeritus i marin konstruktionsteknik, till Aftonbladet att man "med säkerhet kan utesluta".

I haverikommissionens rapport står nämligen följande:

”Flera vittnen har berättat att de, när de passerade däck 2 på väg uppåt i trappan, observerade kallt vatten som strömmade nedför skottet och ut på durken. Ett vittne såg vatten spruta ut från springor kring de stängda dörrarna som ledde till bildäck. Han uppskattade vattendjupet på durken till en decimeter.”

– När man lokaliserar hytterna ser man att det är precis där som de nyupptäckta skadorna sitter. Just där. Sambandet med skadan och inströmmandet av vattnet är så starkt att man kan utesluta stenbumlingen på botten, säger Anders Ulfvarson till Aftonbladet.

Vad som i stället hänt, enligt professorn, är att hålet i skrovet, som ligger närmare fören än midskepps, först uppstod. Detta fick sedan skeppet att sjunka nedåt i vattnet och bogvisiret att lossna, eftersom det utsattes för mer tryck än vad det var konstruerat för.

Hålet uppstod alltså först, därefter lossnade bogvisiret. Att ett bogvisir annars lossnar är osannolikt, förklarar professorn. Men vad som orsakat hålet kan han inte säga säkert, bara spekulera kring.


Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Bekräftades vara äkta – nu tätnar mysteriet. Besättningen berättar om filmerna från närkontakten som militären först försökte mörka.0 Plus

Ekonominyheter

Riksbanken: Ny nedgång i ekonomin

Reporäntan kvar på noll procent. "Väntas vara kvar på den nivån de kommande åren."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Vetenskap

Läderbaggarna riskerar bli hemlösa. Brist på yngre träd i ekhagar skapar problem.0 

Forskare: Så blir du YNGRE med nya vetenskapliga metoden. Professorn: "Vi går bakåt i tiden"0 Plus

Kultur