Estoniakatastrofen

Professor: Estonia-hålet uppstod först, sedan lossnade bogvisiret

Publicerad 12 oktober 2020 kl 14.48

Inrikes. Det stora hålet i skrovet på Estonia uppstod först och fick sedan bogvisiret att lossna. Det säger nu Anders Ulfvarson, professor emeritus i marin konstruktionsteknik, i en intervju med Aftonbladet. Han är säker på att bottensten inte skapade hålet. Men vad som orsakat det, kan han bara spekulera kring.

Gilla artikeln på Facebook

Det var ingen sten eller klippkant på botten som orsakade hålet i Estonia skrov, som nyligen avslöjades i en Dplay-dokumentär.

Det säger Anders Ulfvarson, professor emeritus i marin konstruktionsteknik, till Aftonbladet att man "med säkerhet kan utesluta".

I haverikommissionens rapport står nämligen följande:

”Flera vittnen har berättat att de, när de passerade däck 2 på väg uppåt i trappan, observerade kallt vatten som strömmade nedför skottet och ut på durken. Ett vittne såg vatten spruta ut från springor kring de stängda dörrarna som ledde till bildäck. Han uppskattade vattendjupet på durken till en decimeter.”

– När man lokaliserar hytterna ser man att det är precis där som de nyupptäckta skadorna sitter. Just där. Sambandet med skadan och inströmmandet av vattnet är så starkt att man kan utesluta stenbumlingen på botten, säger Anders Ulfvarson till Aftonbladet.

Vad som i stället hänt, enligt professorn, är att hålet i skrovet, som ligger närmare fören än midskepps, först uppstod. Detta fick sedan skeppet att sjunka nedåt i vattnet och bogvisiret att lossna, eftersom det utsattes för mer tryck än vad det var konstruerat för.

Hålet uppstod alltså först, därefter lossnade bogvisiret. Att ett bogvisir annars lossnar är osannolikt, förklarar professorn. Men vad som orsakat hålet kan han inte säga säkert, bara spekulera kring.


Försvarar sig med att allt är Sveriges fel. En rad offer – mannen körde in i vakterna när han skulle gripas.0 Plus

"Klimathotet"

Går steget längre än Greta. Nu presenteras slutgiltiga lösningen på "klimatkrisen".0 Plus

Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Ekonominyheter

Rekordmånga vill ha skuldsanering

Stora antalet skuldsatta unga oroar.. "Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fräcka bluffen. Ytterst korrupt beteende, skriver Jan Tullberg.0 

Mer från Inrikes

Kultur

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0 

John Cleese i PK-kritisk tv-serie. 81-årige komikern undersöker "woke"-kulturen.0