Vulkanen Turrialba i Costa Rica.
NASA

Radiostyrda flygplan hjälper forskare förstå vulkaner

Publicerad 3 april 2013 kl 02.44

Vetenskap.Under förra månaden åkte en grupp forskare till vulkanen Turrialba i Costa Rica för att studera vulkaner, till sin hjälp hade de med sig tre stycken radiostyrda flygplan.

Gilla artikeln på Facebook

Att flyga med bemannade flygplan nära en vulkan som Turrialba är alldeles för farligt, aska från vulkanen kan på kort tid förstöra en flygplansmotor och uppvindarna kan vara väldigt kraftfulla. Därför använde sig forskarna, som var från NASA Earth science, av obemannade eldrivna RQ-14 Dragon Eye vid sina studier.

Målet var att studera den kemiska miljön vid vulkanen som hade sex kraftfulla utbrott under början av 1800-talet, men som inte haft något större utbrott sedan 1866. Från 2005 och framåt har aktiviteten vid vulkanen dock ökat, från dess topp stiger numera en ständig rökplym beståendes av bland annat svaveldioxid och det var den forskarna från NASA ville titta närmare på. Genom att på plats studera vulkanen på nära håll hoppas man kunna förbättra övervakningen av vulkaner från satelliter och ta fram bättre datormodeller för vulkanisk aktivitet.

För tre år sedan ledde ett kraftigt vulkanutbrott på Island till att stora delar av Europas flygtrafik slogs ut och askregnet från utbrottet fick stora konsekvenser för inte minst jordbruket i landet. Forskarna hoppas nu att bättre förståelse för hur vulkaner fungerar på sikt kan ge säkrare flygtrafik, förbättra klimatstudier och ge verktyg för att förutspå faror som kan drabba lokalbefolkning som bor nära vulkaner.


"Hörde mystiska ljud." Kravaller när polisen ingrep efter bisarra fyndet.0 Plus

Högsta siffran sedan röda armén. Statistiken visar att män från ett visst folkslag "specialiserat sig" på just sexualbrott – gissa vilket.0 Plus

Nyheter från förstasidan

"Dags att åka hem" – reaktionerna efter afghankaoset i Paris

Hundratals i kravaller på gatorna. "Vårt land har blivit världens dörrmatta", konstaterar politiker nu.0 

Ekonominyheter

"Korkade" EU-korkar väcker ilska mot Arla

Stänk, spill och krångel.. Men EU-reglerna kräver fastsittande korkar på mjölken framöver.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.