Regeringen föreslår hårdare straff för företagare

Publicerad 22 september 2019 kl 08.46

Inrikes. Regeringen vill se hårdare straff för arbetsgivare som inte tar diskriminerings­lagen och så kallade sexuella trakasserier på allvar, skriver regeringen på sin hemsida.

Gilla artikeln på Facebook

Diskrimineringslagen är redan den hårdaste lagen i Sverige och ger bland annat diskriminerade rätt till skadestånds­belopp som ofta överstiger praxis vid exempelvis våldtäkt, grov misshandel och mord.

Dessutom innehåller lagen en paragraf om omvänd bevisbörda som stadgar att det är företagaren som måste bevisa att diskriminering inte har förekommit om någon i en utsatt grupp "anser sig" ha blivit diskriminerad. Liknande bestämmelser var tidigare vanliga i vissa europeiska länder men har sedan Sovjetunionens upplösning drastiskt sjunkit i popularitet.

Regeringen anser dock att diskrimineringslagen inte är tillräckligt hård, och vill nu skärpa lagen ytterligare.

– Det behöver bli tydligare konsekvenser för de arbetsgivare som inte tar diskriminering och trakasserier på allvar. Därför är det så viktigt att utredningen om skarpare sanktioner nu görs, säger jämställdhetsminister Åsa Lindhagen.

Alla arbetsgivare ska arbeta förebyggande mot diskriminering enligt lagen, däribland ska trakasserier och sexuella trakasserier motverkas men även löneskillnader mellan könen. Men regeringen är missnöjd med hur lagstiftningen fungerar och vill skärpa tillsynen.

Slutbetänkandet vill regeringen ha senast den 1 oktober 2020.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Larmet: Många svenskar har inte längre råd köpa mat

Hjälporganisationer vittnar om misär på Sveriges gator.. Folk kan inte ens ordna mat på bordet, "varken åt sina barn eller sig själva."0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Gängen markerar sina revir. För att förstå varför måste vi lämna det liberala sättet att tänka, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Vetenskap

Forskare hittade uråldrigt liv i Siljans meteoritkrater. Fynden kan användas för att utforska liv på Mars.0 

Svenska kvinnor gavs testosteron – då ökade deras prestation. Manliga könshormonet gav tydlig effekt på unga kvinnor.0 Plus

Kultur

Svenskt kultspel ska censureras efter PK-påtryckningar. Crusader Kings anklagas för "fascism" av spelskribenter.0