Alltfler forskare rasar mot Folkhälsomyndighetens strategi för "långsam smittspridning" bland befolkningen.

Regeringen måste byta strategi – professorer varnar för Tegnells "cyniska" plan

Publicerad 17 mars 2020 kl 18.32

Inrikes. Flera professorer inom virologi och medicin varnar nu för allvarliga konsekvenser om Löfvenregeringen fortsätter att fullfölja Anders Tegnells "strategi" mot coronaviruset. Det är en riskfylld, inhuman och "oerhört cynisk" väg, skriver de på GP Debatt.
"Det som behövs nu är kraftfulla karantänsåtgärder i form av social distansering, vi måste stänga ner delar av landet", skriver de bland annat.

Dela artikeln

I helgen sade förra statsepidemiologen Annika Linde att Folkhälsomyndighetens strategi mot coronaviruset är att långsamt smitta befolkningen i hopp om att bygga upp flockimmunitet.

Nuvarande statsepidemiologen Anders Tegnell förnekade först att så är fallet. Men sedan gled han alltmer över i att strategin är av sådan typ.

– Vi kommer nog inte att få kontroll på det på något annat sätt, sade Tegnell i gårdagens Aftonbladet.

Så sent som i morse sade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson under en pressträff uttryckligen att "vi vill ha en långsam smittspridning i samhället".

Storbritannien har övergett denna strategi eftersom det visat sig att den riskerar döda hundratusentals britter. Och i Sverige riktar nu ännu fler forskare hård kritik mot Folkhälsomyndigheten.

Strategin är "oerhört cyniskt", skriver bland andra Anders Vahlne, professor emeritus klinisk virologi, och flera andra professorer på GP Debatt idag.

De förklarar att Sverige ännu inte satts i karantän för att Tegnell försöker få smittan att "gå så långsamt som möjligt". Men även om detta är vad Folkhälsomyndigheten påstår, påpekar forskarna att det egentligen inte framgår hur smittan ska kontrolleras.

De förstår inte alls hur immunitet ska kunna uppnås när viruset nu sprids okontrollerat och drabbar "de mest sårbara" i landet.

Dessutom är alltför mycket kring viruset oklart. Bland annat är det osäkert om immunitet kan uppstå. De påpekar det var "kraftfulla karantänsåtgärder" som stoppade viruset i Kina och även SARS-smittan 2003.

Enligt forskarna visar all erfarenhet att det är just kraftfull isolering som fungerar, inget annat. Både av "medicinska och humanitära" skäl måste nu den svenska befolkningen hindras från att smittas, skriver de.

I sociala medier har kritiken haglat mot Folkhälsomyndigheten och det har längre riktats krav på hårdare åtgärdar.

Forskarna är inne på samma linje.

De tycker visserligen det är bra att äldre nu uppmanas vara hemma, även om det skedde så sent. Dock undrar de varför inte andra riskgrupper uppmanas till detsamma.

"Det som behövs nu är kraftfulla karantänsåtgärder i form av social distansering, vilket innebär att vi måste stänga ner delar landet. och andra verktyg för att begränsa smittspridningen. Till exempel kan man placera ut handspritsautomater i tunnelbana, spårvagnar och bussar. Att inte skydda våra mest utsatta grupper är inhumant. Alla demokratiska länder i Europa och även USA och Kanada följer nu denna strategi för att begränsa utbredningen av COVID-19 så effektivt som möjligt", skriver de i GP.

Att hoppas på ett vaccin är meningslöst, påpekar också professorerna, eftersom det kommer dröja minst ett till två år innan det kan användas.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Fler svenskar har kontantreserv efter krigsstarten

Nu har varannan kontanter hemma i beredskapssyfte.. "De senaste årens omvärldshändelser har ökat svenskarnas medvetenhet."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.