Förnedringsrånen

Regeringen vill inte erkänna rasism mot svenskar

Publicerad 13 februari 2020 kl 16.49

Inrikes. Regeringen kommer inte erkänna förekomsten av svenskfientlighet. Statsrådet Per Bolund (MP) vill inte "dela upp" brott utifrån om offret är svenskt, sade han i riksdagen.

Gilla artikeln på Facebook

Även Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson Adam Marttinen konfronterade regeringen i riksdagen om det rasistiska våldet mot svenskar.

Regeringen tänker dock inte erkänna förekomsten av svenskfientlighet, enligt Per Bolund.

Enligt SD är det viktigt att brotten pekas ut för vad de är, svenskfientliga, så att allvaret i dem kommer fram och att gärningsmännen döms hårdare.

– Regeringen har genom åren ifrågasatt begreppet svenskfientlighet och därmed förminskat brottsoffrets faktiska utsatthet och misstänkliggjort faktiska kränkningar som högerextrem propaganda, sade Marttinen och fortsatte:

– Att förneka det konkreta problemet är att förnedra alla de som drabbas och utsätts för det svenskfientliga våldet, fortsatte han och undrade om Bolund tänker erkänna svenskfientligheten och skärpa straffen för brott med sådana motiv.

Men så verkar det inte bli.

Per Bolund klargjorde visserligen att förnedringsrånen är "oacceptabla" och ska bekämpas.

– Brott är brott och hemska övergrepp är hemska övergrepp, oavsett vem som utför dem eller är offret, sade han. 

Enligt regeringen beror våldet på att unga inte får en plats i samhället, och därför måste det ske ett bättre förebyggande arbete. 

Men sedan säger statsrådet: 

– Det är det här som vi inriktar vårt arbete på. Vi tycker inte att dela upp det och säga att det här bara är en sak om svenskhet är ett sätt att lösa något som helst problem.

I sociala medier är reaktionerna många:

"'Brott är brott' säger Per Bolund, förutom när offret är en utländsk, då är det plötsligt ett hatbrott", reagerar en person på Twitter.

"Kan kortfattat summera för alla er som inte orkar lyssna på Per Bolund: 'Vi vägrar acceptera att det finns en svenskfientlighet'", säger en annan.


Stora skillnader bara mellan japaner i syd och nord. Forskaren: "Folkslag från kalla klimat är över hela världen är längre, intelligentare, mer sociala, mindre brottsbenägna och uppvisar lägre fertilitet."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Rena magin? Bostadspriserna fortsätter stiga – på bred front

Svenska boprisfesten tycks trotsa ekonomins lagar.. "När man inte tror att priserna kan stiga mer så gör de det ändå."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Vetenskap

Forskare: Usel idé att plugga med musik i lurarna. Ny studie punkterar vanlig uppfattning.0 

Kultur

Tempus-härvan: 7 av 10 prenumeranter fanns inte. Tvättade bidragspengar i moderbolaget.0 

"Timbuktu" ska översätta Gormans dikt till svenska. Efter PK-spektaklet i Nederländerna.0