Förnedringsrånen

Regeringen vill inte erkänna rasism mot svenskar

Publicerad 13 februari 2020 kl 16.49

Inrikes. Regeringen kommer inte erkänna förekomsten av svenskfientlighet. Statsrådet Per Bolund (MP) vill inte "dela upp" brott utifrån om offret är svenskt, sade han i riksdagen.

Gilla artikeln på Facebook

Även Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson Adam Marttinen konfronterade regeringen i riksdagen om det rasistiska våldet mot svenskar.

Regeringen tänker dock inte erkänna förekomsten av svenskfientlighet, enligt Per Bolund.

Enligt SD är det viktigt att brotten pekas ut för vad de är, svenskfientliga, så att allvaret i dem kommer fram och att gärningsmännen döms hårdare.

– Regeringen har genom åren ifrågasatt begreppet svenskfientlighet och därmed förminskat brottsoffrets faktiska utsatthet och misstänkliggjort faktiska kränkningar som högerextrem propaganda, sade Marttinen och fortsatte:

– Att förneka det konkreta problemet är att förnedra alla de som drabbas och utsätts för det svenskfientliga våldet, fortsatte han och undrade om Bolund tänker erkänna svenskfientligheten och skärpa straffen för brott med sådana motiv.

Men så verkar det inte bli.

Per Bolund klargjorde visserligen att förnedringsrånen är "oacceptabla" och ska bekämpas.

– Brott är brott och hemska övergrepp är hemska övergrepp, oavsett vem som utför dem eller är offret, sade han. 

Enligt regeringen beror våldet på att unga inte får en plats i samhället, och därför måste det ske ett bättre förebyggande arbete. 

Men sedan säger statsrådet: 

– Det är det här som vi inriktar vårt arbete på. Vi tycker inte att dela upp det och säga att det här bara är en sak om svenskhet är ett sätt att lösa något som helst problem.

I sociala medier är reaktionerna många:

"'Brott är brott' säger Per Bolund, förutom när offret är en utländsk, då är det plötsligt ett hatbrott", reagerar en person på Twitter.

"Kan kortfattat summera för alla er som inte orkar lyssna på Per Bolund: 'Vi vägrar acceptera att det finns en svenskfientlighet'", säger en annan.


Polisfiasko vid asylboende. Tre kvinnliga poliser och en väktare fick stryk av ensam bråkstake.0 Plus

Har gripits för grov misshandel. Men polisen uppger sig ha förståelse för pappans agerande.0 Plus

Åldringen hittades dumpad i skogsdunge. Men Muhammed är fri igen efter ett mycket kort straff – och vill göra politisk karriär.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Strandhäll bluffade om högerextrem hotbild

Myndigheten: "Några sådana uppgifter finns inte". Inte korrekt att SD:s drönarbild äventyrade säkerheten för ministern.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Profilerna sågas. K-G Bergström: "Pinsamt dålig allmänbildning."0 

Vetenskap

Svenskarnas fynd: 3.300 år gammal guldskatt. Lyckades tyda meddelande på mångtusenårigt sigill.0 Plus

Kultur

Vänsterregissören om sina homosexuella övergrepp: "Gjorde fel". Staffan Hildebrand ångrar sex med 13-åring.0 

Kritiken: Notre Dame görs om till "politiskt korrekt Disneyland". "Upptäcktsspår" med fokus på Afrika, "modern konst" och ljudeffekter.0