Asylkaoset
Finansminister Magdalena Andersson vill skuldsätta staten mer för massinvandringen.

Regeringen vill låna till invandringen

Publicerad 19 oktober 2015 kl 17.14

Inrikes. Den statsbudget som regeringen la förra månaden underskattar invandringen. Nu öppnar finansministern för att öka på statens skuldsättning för att kunna fortsätta finansiera invällandet utan att behöva söka stöd i riksdagen.

Gilla artikeln på Facebook

I regeringens statsbudget för 2016 tillskjuts ytterligare 40 miljarder för den ökande invandringen.

– Det enda utgiftsområde som tycks tilldelas obegränsade resurser är det för migration och integration, sa Sverigedemokraternas arbetsmarknadspolitiske talesperson Sven-Olof Sällström i september, rapporterade Fria Tider.

Men några veckor senare står det klart att invandringsbudgeten kommer överskridas med råge, när Migrationsverket nu uppjusterar årets invandringsprognos från 80.000 asylsökare till "minst 150.000", enligt Aftonbladet.

För att finansiera det allt snabbare invällandet av invandrare planerar nu finansminister Magdalena Andersson att öka statens skuldsättning.

– Det är fullt möjligt att hantera med de befogenheter regeringen har, via en ökad statsskuld, alltså ökad upplåning, säger hon till TT.

På så vis slipper regeringen föreslå nya, mer realistiska, utgiftsposter i budgeten – något som skulle kunna röstas ned av en riksdagsmajoritet.

Fortsatt invällning
Just nu registrerar Migrationsverket över 1.000 nya asylsökare om dagen, men enligt migrationsexperten Merit Wager tillkommer lika många invandrare till som väljer att inte skriva in sig i systemet. Därmed kan den verkliga invandringstakten just nu ligga på en bit över 2.000 om dagen – en årstakt på närmare en miljon.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Längre amning kan motverka fetma. "Riskgener" kan vara fördelaktiga vid rätt förutsättningar.0 

Hjärnans utveckling kartlagd in i minsta detalj. Svenska forskarnas framsteg.0 

Kultur

Nya anti-transboken för barn: "Elefanter är inte fåglar". 22-årig högerprofil bakom barnboken.0