" /> " /> " />
Foto: Foreign and Commonwealth Office

Reinfeldt KU-anmäls efter lögner om lån

Publicerad 1 februari 2012 kl 02.34

Inrikes.Statsminister Fredrik Reinfeldt anmäls till riksdagens konstitutionsutskott (KU) efter att ha ljugit om att svenska skattebetalares lån till Grekland skedde på "marknadsmässiga villkor".

Gilla artikeln på Facebook

Det var igår som Fria Tider skrev om hur SVT Rapport hade avslöjat att svenska skattebetalare bara kommer att få 0,1 procents ränta när Fredrik Reinfeldt och Anders Borg lånar ut 100 miljarder av deras pengar till det krisande eurolandet Grekland.

Lånet, som garanteras i euro av Internationella valutafonden (IMF), är dessutom beroende av att det kontroversiella valutasamarbetet EMU inte kollapsar under utlåningstiden för att det ska vara garanterat i sin helhet. Lånet är således inte riskfritt, trots att avkastningen kraftigt understiger såväl den förväntade inflationen under perioden som den potentiella avkastningen på obligationsmarknaden.

– En bra affär för Sverige, ljög Fredrik Reinfeldt när han beskrev lånet inför journalister i riksdagen enligt Europaportalen.

– Den mediala bilden vrids lätt till att vi ger ut pengar. Det är en grovt felaktig beskrivning. Det här är lånestöd till bra villkor som i de flesta fall när vi följer upp detta inte används. Det räcker ofta att ha kraften och förmågan för att lugna nervösa finansiella marknader, sade Reinfeldt.

Men Sverigedemokraterna håller inte med om att räntan på 0,1 procent är att betrakta som bra villkor för Sverige. Därför anmäler man nu statsministern till riksdagens konstitutionsutskott (KU).

– Statsministern har i sin tjänsteutövning på ett felaktigt sätt beskrivit villkoren för lånegarantier till IMF. Genom att basera sin argumentation på felaktigheter när han pläderar för att Sverige ska låna ut upp till 100 miljarder tillkrisande länder för han folket bakom ljuset och brister därmed i sin tjänsteutövning, säger riksdagsmannen Erik Almqvist (SD) som står bakom KU-anmälan.

– Vi motsatte oss utökningen avlånegarantierna till IMF i höstas och vi motsätter oss även regeringens förslag om en utökning med ytterligare 100 miljarder för att hjälpa krisande euroländer. Det är inte rimligt att Sverige, som sagt nej till euron, ska riskera skattebetalarnas pengar till usla villkor pga det havererade EMU-projektet, avslutar Erik Almqvist i ett pressmeddelande.


Gängen markerar sina revir. För att förstå varför måste vi lämna det liberala sättet att tänka, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.